Сергій Замідра: діти отримали механізм допомоги ОТГ і зробили карти культурних об’єктів

Сергій Замідра: діти отримали механізм допомоги ОТГ і зробили карти культурних об’єктів

Успішний досвід – це те, що вчить і надихає. Про успіхи і складнощі місцевого самоврядування розповідають в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада" голова Пирятинської ради (Полтавська область) Олексій Рябоконь та Немішаївський селищний голова (Київщина) Сергій Замідра.

Пане Олексію, ви представляєте практику, яка буде актуальною для багатьох міст, сіл та громад України – "Система збору і вивозу твердих побутових відходів". Як Вам вдалося вирішити цю проблему?

Олексій Рябоконь: перш за все потреба і визнання цієї проблеми для громади. Ми запропонували сусіднім селам вирішувати проблему разом, нас підтримали і об’єднані зусилля дали позитивну динаміку у вирішенні цієї проблеми.

Як працює система?

Олексій Рябоконь: крім самого вивозу сміття – це запровадження економічних механізмів: формування тарифної політики, сплати за послуги, в тому числі сільськими жителями. З іншими партнерами система побудована на двосторонніх договорах між комунальним підприємством і сільрадами.

Наступний крок – збільшення обсягів утилізації сміття спонукало нас до введення сучасних методів сортування, переробки та захоронення сміття. Тепер колишнє місцеве сміттєзвалище перетворене на сучасний полігон. Більше того, звільнена частина території, тепер ми шукаємо партнера для будівництва сучасного сміттєпереробного завода. Нині проект активно розвивається.

Пане Сергію, ви представили практику "Системний облік мереж зовнішнього освітлення та картування". Розкажіть про неї.

Сергій Замідра: ми провели експеримент, коли молодь пройшла по селищу і вималювала карту. Як молодь бачить благоустрій селища, де вони бачать загрози, а де шлях для розвитку. Це було в минулому році. Далі ми з молоддю вирішили використати мобільні телефони для проведення інвентаризації мережі зовнішнього освітлення. Діти відфоткали всі точки освітлення і ми, за допомогою спеціально програмного забезпечення автоматично доповнили карту додатковими атрибутами (хто замінював, коли, до якого трансформатора належать і так далі).

 

Таким чином діти отримали механізм, завдяки якому вони можуть допомагати громаді. Вони зробили карти культурних об’єктів. До цього механізму можна багато різних застосувань придумати. Це лише один з напрямків над якими ми працюємо. Наступним етапом буде дистанційний запуск зовнішнього освітлення. Ми намагаємось формувати механізми, які далі можна поширювати.

Як ви визначали пріоритети діяльності?

Олексій Рябоконь: років п’ять тому це був прямий діалог з мешканцями громади, потім випрацьовувались стратегії і напрямки, також міжмуніципальне співробітництво.

Сергій Замідра: ми відпрацювали такий механізм, як стратегічні сесії з різними категоріями жителів, і в форматі "світового кафе" ми обговорюємо, що ми хочемо робити, а потім вибираємо 5 найважливіших пріоритетів.

Розкажіть ще про вартість Ваших проектів і джерела фінансування?

Олексій Рябоконь: це залучення конкурсу з підтримки місцевого самоврядування, екологічного фонду області і міський бюджет – це придбання першого сміттєвоза і комплекту контейнерів. На другому етапі допомагала програма уряду Німеччини, а основні витрати лягли на громаду і учасників-партнерів програми. За ці роки на матеріально технічну базу витрачено 5 мільйонів.

Сергій Замідра: проект про який ми говоримо коштував нам трошки чаю, трошки кави, залежно від того, що пили діти і затрати часу на прогулянку селищем. Але є ті проекти в які треба вкладати ресурси. На впровадження інновацій у нас закладено 2% селищного бюджету. Це можливості співфінансування проектів з партнерами, тому що вони можуть передати програмні продукти, але базове обладнання треба купувати. Тому перше – це селищний бюджет, далі – конкурси проектів регіональні і наші партнери.  

 

Прослухати повну версію розмови.