Галина Мінаєва: на кожні посаді має працювати фахівець, а чоловік чи жінка — це неважливо

Галина Мінаєва: на кожні посаді має працювати фахівець, а чоловік чи жінка — це неважливо

Гендерна політика в об’єднаних територіальних громадах. Про рівність можливостей та прав для чоловіків і жінок у громадах розповідають в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада" начальник відділу Міжнародних відносин та проектно-інвестиційної діяльності Виконавчого комітету Мереф’янської міської ради (Харківська область) Катерина Кобець, голова Хорольської районної ради  (Полтавська область) Віра Мартюк, Чугуївський міський голова (Харківська область) Галина Мінаєва та заступинця міського голови з питань діяльності виконавчих органів апарату виконкому Дунаєвецької міської ради (Хмельницька область) Надія Слюсарчик.

Ваша практика – "Жіноча рада Мереф’янської об’єднаної громади як інститут ефективної розбудови громадянського суспільства". Що таке жіноча рада? Чому саме жіноча?

Катерина Кобець: сьогодні зростає роль жінки в українській державі. Жіноча рада – це ініціатива жінок, які добровільно об’єдналися для вирішення певних питань, для того, щоб бути рушієм змін, двигуном, щоб налагоджуватися ефективну взаємодію влади та громадянського суспільства. Наші жінки активні учасниці міжнародних проектів. Вони пишуть проекти, вони їх реалізовують.

Жінки мають недостатньо можливостей, щоб реалізовувати якісь потреби?

Катерина Кобець: зараз жіноча рада налічує близько 4 тисячі осіб. (Населення громади складає 25 585 тис осіб, із яких 15 449 жінок і 10 136 чоловіків.

Які функції жіночої ради?

Катерина Кобець: членкині жіночої ради провели величезну кількість заходів, спрямованих на задоволення соціальних, культурних інтересів та потреб дітей, молоді, жінок, людей похилого віку, наприклад, організовували та брали участь у волонтерських акціях. Не забувають наші жінки і про людей похилого віку.

Як жінки беруть участь в управлінні, в управлінських процесах, у вашому районі?

Віра Мартюк: у нас не громадське об’єднання, але я, голова районної ради, і голова районної державної адміністрації у нас також жінка, тому гендерна рівність у нас відстояна. У нашій області є два райони, які очолюють жінки. Завдяки нашим посадам, ми можемо підтримати інших жінок.

Ви представляєте практику "Про сучасні підходи до освітнього процесу учнів з особливими освітніми потребами у Хорольському районі Полтавської області". Схожими проектами опікуються Ваші колеги з Харківщини. Ви вважаєте, що більш властиво жіночому колективу подібні проекти втілювати?

Віра Мартюк: часто буваю на зустрічах з різними дітками, інклюзивними в тому числі. Основна проблема, про яку вони говорили – це неможливість спілкуватися як між собою, так і в загальному середовищі. На різні свята ми відвідуємо таких діток і прийшли до такої думки, разом з нашим відділом освіти, що ми маємо створити цей інклюзивний центр. У 2019-му році ми передбачаємо понад мільйонів коштів з районного бюджету для його підтримки, а також є кошти з обласного і державного бюджетів

У вашому районі жінка на керівній посаді – це швидше виняток? Чи зіштовхувалися ви з ознаками дискримінації?

Віра Мартюк: коли я, на початку своєї трудової діяльності, працювала начальником управління агропромислового розвитку, тоді я була першою жінкою-керівником такого рівня у нашій області серед 25 чоловіків. Дискримінації я не відчувала. Лише підтримка з боку керівництва була і з чоловіками я працювала на рівних.

Якимось чином позначилося на житті громади те, що ви дотримуєтеся гендерної рівності?

Катерина Кобець: позначилося в позитивному напрямку. Ми почали ще швидше, динамічніше розвиватися.

Чи вважаєте ви, що у ваших громадах, ваших регіонах достатньо забезпечена рівність прав і можливостей як для чоловіків так і для жінок?

Галина Мінаєва: у нашому місті ми намагаємося створювати такі умови, які будуть зручними як для чоловіків, так і для жінок. Моя думка така, що на кожні посаді має працювати фахівець, а чоловік чи жінка – це неважливо. Найголовніше, щоб людина виконувала ті обов’язки, які покладені на неї і виправдовувала довіру людей.

Надія Слюсарчик: у нашій громаді міський голова – жінка, я заступник – жінка, а, відповідно, ще один заступник – чоловік і секретар міської ради – чоловік. У нас із 27 старост 24 – жінки, але серед депутатів переважають чоловіки. Це консолідація зусиль.

Прослухати повну версію розмови.