Карен Агаджан-Гонсалес: ОТГ важко знаходити кваліфіковані кадри для власної системи управління

Карен Агаджан-Гонсалес: ОТГ важко знаходити кваліфіковані кадри для власної системи управління

Працевлаштування та безробіття в ОТГ. Чому мешканці громад потерпають від безробіття і змушені їхати у пошуках роботи до районних і обласних міст або й за кордон і водночас об’єднані громади відчувають "кадровий голод", розповідають в ефірі Українського радіо в програмі "Вся країна. Сучасна громада" консультант з комунікації офісу реформ у Сумському регіональному відділені Асоціації міст України Карен Агаджан-Гонсалес, голова Бездрицької ОТГ Олександр Маркін (Сумщина), директор Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом'юк і директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк з Волині.

Які проблеми з працевлаштуванням чи, навпаки, з браком кадрів, відчуває ваш регіон?

Карен Агаджан-Гонсалес: ОТГ після створення важко знаходять достатньо кваліфіковані кадри для власної системи управління. Якщо заходить якийсь інвестор, то також стикається з цією проблемою. Якщо у нас є висококваліфіковані кадри, то вони вимагають досить високого рівня оплати і, як правило, люди хочуть зарплатню, яка є вищою за ринкову. Це з одного боку. З іншого боку, люди, які погоджуються на ту зарплатню, яку дає роботодавець, як правило, мають нижчу освітньо-кваліфікаційний рівень, як потрібно.

У Вашій громаді яких спеціалістів бракує?

 

Олександр Маркін: на щастя, наша громада розташована на відстані 14 км. від обласного центру, тож дефіциту кваліфікованих кадрів у нашій громаді немає. На даний момент усі посади у нас зайняті.

А як на Волині з цим питанням?

Анатолій Пархом'юк: Волинь специфічна територія, оскільки ми маємо кордон з Європейським Союзом. Це накладає відбиток на те, чи можуть наші громадяни працевлаштуватися в ОТГ на ту зарплатню, яку їм пропонують у громадах. Вони скоріше обирають сезонну роботу за кордоном. Тому питання полягає у гідній оплаті праці, яку пропонують в ОТГ. Громади на сьогодні не можуть запропонувати конкурентоспроможну зарплатню.

Роман Романюк: повноваження, які надані ОТГ, спричинили нову потребу. ОТГ потребують іншої специфіки, інших кадрів, інших спеціалістів. Я б проблему розкладав у два напрямки: 1) це потреба безпосередньо для тергромад, тобто ті вакансії, відносно тих викликів і функцій, якими наділені нові ОТГ і 2) проблема з працевлаштуванням жителів територіальних громад.

Зараз багато підприємств знаходять нові можливості у розвитку бізнесу саме на територіях ОТГ. Різні преференції і програми сприяють розвитку бізнесу на місцях. Ці підприємства отримують певні переваги. Як вони шукають баланс між економією і тим, щоб люди не відмовлялися від роботи?

Анатолій Пархом'юк: Коли приходить бізнес на будь-яку територію, його основна мета – отримання прибутку. Бізнес має свої пріоритети і їх досягає. Залежно від того, наскільки голови ОТГ вміють домовлятися і вести переговори щодо створення відповідних умов, у межах закону звичайно, то такий бізнес буде зацікавлений у розміщенні своїх виробництв на тій території. А такими методами стимуляції можуть бути різні можливості, які сьогодні ОТГ отримують, тобто вони можуть встановлювати мінімальні ставки податків на своїй території… Це також стимулює, щоб домовитися, щоб не за рахунок зменшення або мінімальної заробітної плати цей бізнес функціонував.

Важливо не тільки новому бізнесу заходити в ОТГ, а важливо тому бізнесу, який є, допомагати в його розвитку, щоб не було прихованого безробіття, коли люди працюють неоформленими.

Прослухати повну версію розмови.