Причини дитячого булінгу та як з ним боротися — роз’яснення психолога

Причини дитячого булінгу та як з ним боротися — роз’яснення психолога

Дитячий та сімейний психолог, психотерапевт Наталія Простун в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" пояснила причини дитячого боулінгу та як з ним боротися.

Ведучі:

Тетяна Дем’яненко, Владислав Красніцький

Де шукати причини дитячої жорстокості? Невже ми народжені жорстокими?

— Ми народжуємось різними. Ми можемо бути жорстокими. Ми можемо бути добрими. Напевно, ця частинка агресивності є у кожного з нас. Але є певні кордони, які ми не можемо не порушувати, тому що пов’язано з нашим вихованням. Батьки, які співчутливо навчають дитину любити світ, турбуватись про нього, формують різні рівні співчуття у дитини. Дитина навчається у батьків, тому батьки є прикладом.

Сім’я відіграє важливу роль. Але, окрім сім’ї, важливу роль грають засоби масової інформації, суспільство, соціально-економічне становище, а також дитячі потреби, які не є задовільнені.

Чому, коли цькують дитину, інші діти не втручаються?

— Дитина, яка спостерігає, вона бачить, що булять, і їй стає страшно. Вона на хоче бути на місці тієї дитини. Мозок формує захисну поведінку — не втручатися. Коли вчитель працює і є хвороба булінгу у самому класі, у колективі, то починати працювати потрібно зі спостерігачів. Це дуже важливо формувати соціальну відповідальність у людей. Дорослий має навчити створювати певну здорову коаліцію, наприклад, з тих спостерігачів для того, щоб зупини булінг.

Читайте також — Від початку дії законодавства про булінг Нацполіцією складено 14 протоколів за фактами булінгу – юристка

Побутує думка, що від боулінгу страждають і агресори, і жертви. Що це означає?

Всі страждають. І спостерігачі також страждають. Якщо булінг є, це хвороба класу. Ми маємо працювати комплексно: з жертвою, з агресором. Коли дитина б’є або принижує, у неї частинка мозку, яка відповідає за співчуття, ніби виключена. Є причини, чому вона не співчуває. Тому фахівець, який працює з дитино, має допомогти дитині.

Також часом діти не можуть знайти здоровий шлях визнання, тому вона починає принижувати інших для того, аби бути "крутим".

Наскільки самі діти говорять про боулінг дорослим? Як цей бар’єр подолати? Як батькам зрозуміти, що їхня дитина стала жертвою?

— Діти замовчують, бо мама чи батько піде до школи, і дитина ще більше боїться, що її будуть булити. Якщо батьки помітили, що є булінг, обов’язково зрозумійте, що ви створюєте безпеки свої дитини. Не вчитель.  Якщо дитину принижують, а вчитель не контролює цю ситуацію, ви як батьки маєте піти і втрутитись.

Поговоріть з вчителем. Підійдіть до шкільного психолога, аби знати, який статус в колективі має ваша дитина. Якщо дитину принижують, то з нею потрібно поговорити. Але це не повинно бути на емоціях. Ви має створити безпеку, аби ваша дитина була емоційно та фізично захищеною. Поки ця проблема не вирішиться, ви не можете відпустити свою дитину до школи.  

Як повідомляється, в Україні вперше за новим законом про булінг засудили за цькування. За знущання поплатися школярка, яка виклала в Instagram непристойні фото іншої дівчинки. Заплатити за вчинок доньки доведеться її матері.

Нагадаємо, 18 грудня Верховна рада ухвалила закон про відповідальність за булінг, який 19 грудня вступив у силу.

Прослухати повну версію.

Фото — pixabay.com