Бекешкіна: з 70% українців лише 16% готові на будь-які компроміси, аби досягти миру на Донбасі

Бекешкіна: з 70% українців лише 16% готові на будь-які компроміси, аби досягти миру на Донбасі

З 70% українців лише 16% готові на будь-які компроміси, аби досягти миру на Донбасі. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" повідомила директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Ведучі:

Тетяна Дем’яненко, Владислав Красніцький

"Це опитування ми робимо вже кілька років і результати є достатньо стабільними. В основному, військовими вирішення питання віддає перевагу небагато — лише 17%. Більшість, 70%, вважають, що досягти миру можна шляхом компромісів, але лише 16% готові на будь-які компроміси", — зазначила Ірина Бекешкіна.

Ірина Бекешкіна зауважила, які компроміси є неприйнятними для українців.

"Люди вважають, що компроміси потрібні, але не всі. Те, на чому наполягає Росія і що вважає першочерговим, виявляється неприйнятним. Неприйнятним для більшості українців є особливий статус, проведення виборів на цих територіях, формування правоохоронних органів з місцевих жителів", — прокоментувала Бекешкіна.

Вона додала, що "цікавою є точка зору жителів Луганської та Донецької областей, які перебувають під контролем України. Тут готовність до компромісів більша. Але що стосується більш гострих компромісів, то проведення зараз виборів на цих територіях, вона амністія для бойовиків, формування правоохоронних органів з місцевих жителів, то для більшості це все ж не є прийнятним. Вони більш схильні до особливого статусу, до статусу російської мови".   

У Фонді "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва провели опитування і з’ясували, що думають українці щодо повернення миру на Донбасі.

Прослухати повну версію.