Як боротися з авітамінозом навесні — поради гастроентеролога

Як боротися з авітамінозом навесні — поради гастроентеролога

Гастроентеролог, дієтолог, кандидат медичних наук Галина Незговорова в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповіла, що таке авітаміноз та його ознаки й порадила, як боротися з ним навесні.

Ведучі:

Тетяна Дем’яненко, Владислав Красніцький

Що таке авітаміноз?

Якщо разом змінюється кількість вітамінів та мінеральних речовин в організмі людини це називається авітаміноз, тобто порушення кількості вітамінів. Найчастіше у періоди міжсезоння ми говоримо про гіповітаміноз, тобто зменшення кількості вітамінів через брак вітамінів у продуктах харчування.

До чого призводить авітаміноз?

Він призводить до порушення більшості тканин. Для того, аби кимось чином змінити цей стан, на фоні раціонального харчування ми маємо дбати про те, щоб в наш раціон потрапляла достатня кількість продуктів, які містять вітаміни та мінеральні речовини.

Яким має бути харчування навесні?

Навесні це можуть бути зелені продукти: зелена цибуля, зелень, яку можна виростити навіть на підвіконні, квашена капуста, броколі, яблука. Також діставайте з холодильника заморожені ягоди та доїдайте їж. Додавайте спіруліну, наприклад, до смузі. Не забувайте про це щодня.

Чи варто приймати вітаміни у таблетках?

Якщо ми можемо гарантувати, що ми отримаємо всі ті вітаміни та мінеральні речовини, які мають у нас бути щодоби, тоді можна не вживати таблетовані препарати. Якщо ми знаємо, що цього дійсно недостатньо в нашому раціоні харчування, тому ми маємо вживати хоча б невеличку кількість та протягом невеликого періоду вітаміни у таблетованому вигляді.

Якими є ознаки авітамінозу?

Фізична втомлюваність, зниження працездатності, сонливість, поява захворювань, зміна шкіри, нігтів, волосся. Краще зробити аналізи крові, які дозволяють визначити кількість вітамінів. Доцільно звернутись до лікаря, і за його порадою підібрати необхідний комплекс вітамінів.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com