СБУ вважає, що повинна мати монополію блокування інтернет-ресурсів — медіа-юрист

СБУ вважає, що повинна мати монополію блокування інтернет-ресурсів  — медіа-юрист

Служба безпеки України вважає, що повинна мати монополію щодо блокування інтернет-ресурсів на території України. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" повідомив Медіа-юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров.

"На жаль загальна концепція від Служби безпеки України залишається незмінною. Вони вважають, що саме вони і тільки вони мають монополію на визначення, що саме є державною безпекою і небезпекою для держави з боку інтернету",— переконаний медіа-юрист.

За його словами, Верховна Рада розглядає законопроект, який дозволить Службі безпеки України блокувати сайти без узгодження з РНБО чи судом.

"Зараз у Верховній Раді знаходиться на розгляді законопроект №6688. Не зважаючи на те, що було багато заперечень проти його розгляду і багато пропозицій зняти його взагалі, законопроект залишається і він передбачає, що Служба безпеки України може взагалі самостійно без рішення РНБО чи рішення суду визначати і направляти провайдерам вимогу блокувати певні сайти. Цей законопроект поки-що не розглянутий і ми щиро сподіваємось, що в тому вигляді, у якому він зараз є, не буде розглянутий", — повідомив Алі Сафаров.

Як відомо, ряд журналістів та різних організацій заявили, що законопроект № 6688 не можна ухвалювати, оскільки його положення загрожує обмеженню свободи слова в Україні.

Водночас представники інтернет-спільноти України заявили, що ухвалення такого закону спричинить низку негативних наслідків, які суттєво вдарять по рівню свободи в інтернеті, а також стане підставою для монополізації ринку надання послуг із доступу до Всесвітньої мережі.

Слухати повну версію.