Рок-бенд в постановці Панаса Мирного та Проня Прокопівна в ХХІ сторіччі: прем’єри лютого в Театрі на Подолі

Рок-бенд в постановці Панаса Мирного та Проня Прокопівна в ХХІ сторіччі: прем’єри лютого в Театрі на Подолі

 

 Керівниця літературно-драматичної частини Театру на Подолі Оксана Пробіш в ефірі "ДеньПРО" розповіла  про лютневі прем'єри театру та експерименти з класичним матеріалом.

Ведучі:

Марія Сизон, Ірина Саннікова

Оксана Пробіш порадила усім слухачам завжди звертати увагу на напис на афіші, який йде одразу після напису вистави. Зазвичай там розміщено ім’я автора, або вказано, за мотивами якого твору створено виставу.

"Саме цей напис "за мотивами" допоможе вам зрозуміти, що це буде не зовсім оригінальний текст драматурга, а якесь його опрацювання. Тому якщо ви бачите напис "за мотивами", рекомендую уважніше вчитатися в анонс і побачити, який саме варіант обрав режисер для втілення у сценічній композиції", – зазначила експертка.

Наприклад, в Театрі на Подолі є постановка "за мотивами" роману Панаса Мирного "Хіба ревуть воли, як ясла повні?", який студенти зазвичай не люблять читати. Оксана Пробіш розповіла, що вони створили "сучасну історію" за мотивами цього роману.

"Ми зробили виставу, у якій грає рок-бенд, яка розповідає історію чесного, доброго, правдивого хлопця, який зв’язався не з тією компанією і опинився у в’язниці. А в’язні у в’язниці утворюють театральний гурток, який вирішує зробити постановку "Хіба ревуть воли…?", – поділилась експертка. – Тому ми бачимо одразу два плани: перший – в’язні у в’язниці, а другий – це оригінальна історія, написана Панасом Мирним".

Фото Театру на Подолі

Оксана Пробіш зауважила, що цей лютий був багатим на премєри. Так, 1-2 лютого Театр на Подолі відіграв їх версію вистави "За двома зайцями".

"Ми намагалися залишити історію Старицького та Нечуя-Левицького, залишити цих персонажів, однак подумати, ким могли би бути Проня й Голохвастов, якби це були сучасні герої. Тому ми її дещо опрацювали, дещо змінили лексику, бо там було дуже багато архаїчної лексики", – пояснила Оксана Пробіш.

Фото Театру на Подолі

Зараз у театрі готуються до нової прем’єри, яка відбудеться 19 та 20 лютого.

"Це оригінальна п’єса Івана Вирипаєва "DreamWorks". Це досить непроста історія чоловіка та жінки. Чоловік втрачає дружину, дуже важко це переживає. А дружина, розуміючи, що вона захворіла і має піти від чоловіка в інший світ, намагається його "адаптувати" і підшукати собі заміну", – поділилась експертка.

 

А 23 лютого Театр на Подолі планує випустити мюзикл "GOT TO BE FREE", який ррозповідає історію Майдану.

"Насправді це збірка кількох есе, які розігруються на сцені театру. В постановці беруть участь професійні музиканти, професійний балет і три головні артисти, які є нібито провідниками думок автора", – розповіла Оксана Пробіш.

Раніше актори Театру на Подолі розповіли про деталі постановки мюзиклу "GOT TO BE FREE".