Правозахисник: наша місія полягає в тому, щоб посилити правову спроможність людей

Правозахисник: наша місія полягає в тому, щоб посилити правову спроможність людей

Чи виконує Україна вимоги Міжнародного пакту про громадянські та політичні права? Коаліція громадських ораганізацій підготувала тіньовий звіт про державну політику. Про це в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Права людини понад усе" говорили виконавчий директор Мережі правового розвитку Євген Полтенко та координаторка Української Гельсінської спілки з прав людини Ксенія Семьоркіна.

Ведуча:

Ірина Славінська

Що таке тіньовий звіт? Чому він тіньовий і про що він звітує

Ксенія Семьоркіна: Українська Гельсінська спілка вже давно займається підготовкою  альтернативних та тіньових звітів  на виконання певних міжнародних договорів у сфері прав людини, ознайомлює з ними комітети ООН з прав людини та інші відповідні комітети. Держава, готуючись звітувати щодо виконання того чи іншого міжнародного договору, описує всі позитивні зміни, які відбулися за певний період. Це звіт про перемоги, і коли ми сперечалися, чому в ньому не пишуть все, нам говорили, що це наша функція і ми можемо критикувати і писати інші відповідні речі.

Україна, звичайно, робить не малі кроки, але в той же час громадські організації та експерти бачать практичну сторону, працює чи не працює відповідний закон, чи є прогалини в законах, чи дійсно звіти, які органи влади нам представляють кожного року, є дійсними тощо. Тому громадські організації, маючи на руках державний звіт, підтверджують або спростовують ту інформацію, яка надана державними органами влади. Тіньові звіти потрібні для ознайомлення експертів, членів комітетів ООН з тою чи іншою проблемою, оскільки в них немає повної картини.

Чи свій тіньовий звіт може написати будь-яка громадська організація? 

Ксенія Семьоркіна: зазвичай, є певна  процедура написання альтернативних та тіньових звітів. Є певні вимоги: альтернативні звіти пишуться до того, як є державний звіт, а тіньові пишуться вже після того, як йде ознайомлення з державним звітом. Долучитися може будь-яка організація, яка дотримується правил, які встановлені комітетами ООН, не лише громадські організації, а й регіональні змогли долучитися, об'єднатися і написати тіньовий звіт. 

Яку частину тіньового звіти ви писали?

Євген Полтенко: Мережа правового розвитку і наші організації, які долучилися до підготовки тіньового звіту, займалися в основному підготовкою тих розглядів, які стосуються торгівлі людьми та її запобіганню, займалися питаннями забезпечення прав ромів, а також забезпеченням прав внутрішньопереміщенних осіб в тій частині, яка стосується дискримінації за місцем реєстрації і проблем, пов'язаних з пенсійними виплатами. 

Як саме ви залучали до роботи  інституції на місцях?

Євген Полтенко: з досвіду роботи Мережі правового розвитку, наша мережа об'єднує 25 організацій, які працюють в 15 регіонах України. Ми відкрито повідомили, що є ідея об'єднатися з нашими колегами із Мережі хабів України і створити тіньовий звіт. На першому етапі з 25 організацій перередній відгук ми отримали від 10, а до фінішу і написання цієї роботи дійшло 3 організації. Хочеться відзначити, що ми не лише аналізували офіційну статистику, а й покладалися на свою практику роботи безпосередньо з людьми, надання їм правової допомоги, тобто з конкретними кейсами, історіями людей, які в певній мірі проілюстровані в цьому звіті.

Можете навести приклад?

Євген Полтенко: якщо ми говорили про висновки щодо проблематики забезпечення прав ромів, цей розділ готувала організація, яка базувала його на досвіді  працювання кейсів  більше ніж 3 тисяч ромів. Ми можемо говорити, що це не лише відсторонена  статистика, це і адміністративні дані наших організацій.

Керівник громадської організації "Центр права" Петро Бурлаченко був на телефонному зв'язку і розповів про роботу, яку він провів та про блок, який він писав для цього тіньового звіту.

"До нашої організації багато ромів звертається для встановлення фактів, що мають юридичне значення в судовому порядку: відновлення втрачених документів (свідоцтва про народження, паспорт). Велика кількість ромів не мають паспорта громадянина України, а також свідоцтва про народження. Також були випадки погромів ромських таборів, негативного ставлення працівників правоохоронних органів до ромської спільноти. В результаті проведеної роботи ми зробили висновки, що необхідно спростити внесення змін до законодавства щодо отримання свідоцтва про народження ромської громади і паспортів громадянина України, також якісна реалізація державної стратегії захисту прав ромів" сказав Бурлаченко. 

Також на зв'язку зі студією була виконавча директорка громадської організації "Група впливу" Тетяна Дурнєва, організація, котру представляє Тетяна,  опікувалася темою внутрішньопереміщених осіб і можливості для них брати участь у виборах .

"Ми говорили  про те, що внутрішньопереміщенні особи вже 5 рік  позбавлені можливості  брати участь  в голосування на місцевому рівні і обмежені в можливості  голосувати в мажоритарних округах на парламентських виборах. Говорили про те, що в державі є розроблений механізм, як забезпечити виборчі права внутрішньопереміщених осіб" заявила Дурнєва. 

Який сенс тіньових звітів? Хто їх дотримується?

Ксенія Семьоркіна: ми стикаємося з проблематикою, що не завжди голос громадських організацій чутно в стінах органів державної влади. Для того, щоб якось досягти результатів, організації працюють на декількох фронтах: як внутрішніх, спілкуючись  з органами влади, так і зі сторони міжнародних установ, які країна чує більше. 

Які ще категорії населення  виділені у звіті?

Євген Полтенко: додатково, розглядалася проблематика людей, які постраждали від торгівлі людьми. Ми зауважуємо державі те, що ситуація доволі критична з цим напрямом, лише за 2017 рік таких випадків зареєстровано більше 1000. 

Чи є зв'язок між можливістю захищати свої права і забезпеченістю людини?

Ксенія Семьоркіна: для нас права людини з однієї сторони це більш філософська категорія, це наші цінності як ми поважаємо людину і те, що вона нею є, а з іншої - ніхто не заважає нам захищати свої права безкоштовними методами, які існують, наприклад, завдяки безоплатній правовій допомозі. Є багато правозахисних організацій, які надають допомогу людям. 

Євген Полтенко: наша місія полягає в тому, щоб ми посилили правову спроможність людей. Ми даємо їм можливість знати про свої права, використовувати їх. Місія полягає в тому, щоб закон був реальним інструментом в руках простих людей і працював для їх практичних щоденних потреб.

Прослухати детальніше можете за посиланням