#KyivNotKiev: експертка розповіла, як популяризувати коректну назву української столиці

#KyivNotKiev: експертка розповіла, як популяризувати коректну назву української столиці

Започаткована минулого року інформаційна кампанія з популяризації транслітерованої назви української столиці "Kyiv" заміть русифікованого "Kiev" набирає обертів. Два дні тому всесвітньо відоме британське видання The Guardian внесло відповідні зміни у свій стилістичний довідник. А вчора Європейський Союз таки змінив написання столиці України в електронних адресах співробітників. Головний редактор державного науково-виробничого підприємства "Картографія" Ірина Дрогушевська в ефірі "РанокПРО" розповіла, як можна прискорити перехід світової спільноти на використання коректної географічної назви.

Ведучі:

Ярина Скуратівська

Ірина Дрогушевська зазначила, що повільність процесу цілком закономірна.

"Насамперед ми, українці, маємо бути зацікавлені у тому, щоб міжнародна спільнота вживала коректні українські географічні назви. Ми всі разом маємо докласти максимальних зусиль і працювати у цьому напрямку. Це повинна бути спільна праця представників усіх міністерств, відомств і установ, які у своїй діяльності використовують географічні назви", – зауважила вона.

Так, на думку експертки, до співпраці треба залучати Міністерство закордонних справ, Міністерство інфраструктури, Державну службу з питань геодезії, картографії та кадастру, Державну авіаційну службу – тобто представників усіх тих міністерств і відомств, які використовують географічні назви, для подальшої популяризації коректного використання міжнародною спільнотою українських географічних назв.

Вона також зазначила, що в ООН є група експертів з географічних назв, як проводять спеціалізовані конференції з використання географічних назв. Саме до цих конференцій Ірина Дрогушевська й пропонує долучатися представникам українських міністерств та відомств.

"Ці конференції є своєрідною платформою, де обговорюються проблеми щодо вживання і використання географічних назв на міжнародному рівні. Резолюції, ухвалені цією спільнотою можуть носити рекомендаційний характер. Але для того, щоб про нас знали, треба про це говорити на міжнародному рівні, – зазначила експертка. – Мені здається, треба залучати більше інституцій до участі у цих конференціях, які проводить група ООН з географічних назв".

Нагадаємо, Македонія офіційно змінила назву країни.

Фото Фейсбук