Війна в Афганістані стала причиною розпаду Радянського Союзу — експерт

Війна в Афганістані стала причиною розпаду Радянського Союзу — експерт

Введення Радянських військ в Афганістан у кінцевому підсумку призвело до підриву економіки та розпаду СРСР. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.
 
"Наслідком війни в Афганістані стала нова "гонитва озброєнь", яка забирала дуже багато ресурсів у Радянського Союзу і давайте згадаємо, що були і демарші на олімпіаді і санкції країн Заходу, не такі потужні як зараз проти Росії, але тим не менш вони були. Далі почалася економічна стагнація, а Чорнобильська аварія і падіння цін на нафту призвело до того, що Радянський Союз розпався, оскільки вже не було того стрижня, який би його утримував, в першу чергу економічно", — переконаний Олександр Леонов.
 
Нагадаємо, 15 лютого Україна офіційно вшановує День пам'яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів та День виводу військ з Афганістану. 8 жовтня 1979 року було позбавлено влади та вбито засновника Народно-демократичної партії Афганістану Нур Мухаммада Таракі. Після цього Політбюро ЦК КПРС офіційно ухваило рішення про введення радянських військ в Афганістан і надання військової допомоги. 25 грудня 1979 в Афганістан увійшла радянська 40-а армія під командуванням генерал-лейтінанта Юрія Тухарінова. Радянський контингент перебував там протягом 10 років. 
 
Слухати повну версію.