Москалькова пересвідчилася, що трьом полоненим морякам потрібна медична допомога — Денісова

Москалькова пересвідчилася, що трьом полоненим морякам потрібна медична допомога — Денісова

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова відвідала українських моряків у СІЗО "Лефортово" та пересвідчилася у тому, що полоненим морякам Андрію Ейдеру, Андрію Артеменко та Василю Сороці дійсно потрібна медична допомога.

Про це написала у Фейсбук уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Усі мої листи та звернення не були даремними і сподіваюся, що Росія прийме рішення відповідно до норм міжнародного гуманітарного права. Хлопці мають пройти додаткове медичне обстеження та згідно з Третьою Женевською Конвенцією "Про поводження з військовополоненими" їх мають відправити на лікування до третьої (нейтральної) країни", — зазначила український омбудсман.

8 лютого російський омбудсман повідомляла Денісову, що "стан здоров’я моряків медики оцінюють як задовільний", але жодного офіційного підтвердження у вигляді медичної довідки не було надано.

Як повідомлялося, у Росії Московський міський суд відмовився скасувати арешт для 16 військовополонених моряків. Всі вони залишатимуться в СІЗО.

Нагадаємо, 25 листопада минулого року українські кораблі в Азовському морі захопив спецназ Росії, кораблі з екіпажами були доставлені в Керч. Пізніше в окупованому Сімферополі суд арештував і звинуватив українських моряків у порушенні кордонів Росії. Згодом їх відправили до московських СІЗО.