Отар Довженко: ситуація з розслідуваннями злочинів проти журналістів не змінилася з часів Януковича

Отар Довженко: ситуація з розслідуваннями злочинів проти журналістів не змінилася з часів Януковича

Ще з часів Януковича між судовою владою та правоохоронними органами існує негласна домовленість не карати тих, хто чинить нетяжкі злочини проти журналістів. Так вважає Отар Довженко, редактор, журналіст і керівник центру моніторингу та аналітики громадської організації "Детектор медіа". Про це він розповів у ефірі "РанокПРО".

Ведучі:

Ярина Скуратівська, Євген Павлюковський

Отар Довженко зауважив, що ситуація з розслідуванням правопорушень і злочинів, скоєних проти журналістів, залишається стабільно поганою.

"Це стосується в першу чергу неефективної судової влади і неефективних правоохоронних органів, в яких, за моїми відчуттями, існує негласна домовленість не карати тих, хто вчиняє відносно нетяжкі злочини проти журналістів. Це ситуація, яка не змінилася з часів Януковича і часів до Януковича", – переконаний експерт.

При цьому українські правоохоронні органи безсилі розслідувати замовні вбивства, організовані на високому рівні, вважає він.

"Періодично лунають якісь заяви. То мало не про справу Гонгадзе, то про справу Шеремета. Там, де йдеться про замовні вбивства, організовані на високому рівні, я думаю, що просто наші правоохоронні органи, які ведуть слідство, безсилі їх розслідувати. Вони самі не знають правди, не знають, де шукати, – пояснює Отар Довженко. – Вони розгублені, їм доводиться імітувати діяльність, оскільки це зависокий рівень для них, і вони цього зробити не можуть".

А простіші справи "спускаються на гальмах", додає експерт, бо журналістів не сприймають всерйоз.

"Там, де йдеться про розслідування якихось простіших справ, їх просто намагаються спустити на гальмах, тому що справді є традиція не сприймати скарги журналістів всерйоз. З цим багато борються організації, які відстоюють права журналістів", – розповів він.

Нагадаємо, раніше Отар Довженко повідомив, що перед виборами може зрости кількість нападів на журналістів.

Отар Довженко. Фото facebook.com