Як МВФ оцінює нову систему субсидій в Україні — коментар експерта

Як МВФ оцінює нову систему субсидій в Україні — коментар експерта

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментував, як Міжнародний валютний фонд оцінює нову систему субсидій в Україні.

Ведучий:

Роман Коляда

"Відповідь Міжнародного валютного фондумаємо розділити на дві частини. Перше — МВФ нічого нового для себе не каже. Вони підтримують і підтримували, і ще раз повторюють, що вони хочуть мати прозору ситуацію, коли є ціна на газ, яка адекватна ринковій ціні, і коли є пряма і адресна монетизована допомога людям, які потребують такої допомоги від держави.  Тобто коли людина на рахунок отримала гроші і витратила на комунальні послуги", — зазначив ОлександрХарченко.

Харченко зауважив, що є побоювання нераціонального використання коштів українцями.

"Інша справа, що у нас, в українців, чомусь не вірять. Я чую побоювання, що люди ці гроші візьмуть і не зрозуміло на що витратять", — сказав він.

Як повідомляється, Міжнародний валютний фондпозитивно висловився про підвищення цін на газ для населення та оцінив нову систему субсидій.

Нагадаємо, восени минулого року уряд схвалив рішення про монетизацію субсидій – монетизація відбудеться вже в березні, а завершити цей процес уряд планує до жовтня 2019 року.

З березня держава переховуватиме гроші на індивідуальний рахунок в Ощадбанку або Укрпоштою тим, хто претендує на отримання державної допомоги на оплату комунальних послуг. У березні частина українців замість субсидій отримає гроші на оплату цих послуг.

Прослухати повну версію.