День закоханих: біолог розповів, чому чоловіки дарують жінкам шоколад

День закоханих: біолог розповів, чому чоловіки дарують жінкам шоколад

День усіх закоханих, День святого Валентина, в усьому світі святкуватиметься уже завтра. Що таке кохання з наукової точки зору і чи можна закохати в себе людину, в ефірі "ДеньПРО" розповів кандидат біологічних наук, науковий співробітник відділу сигнальних систем клітини Інституту Молекулярної Біології та Генетики НАН України, популяризатор науки та здорового способу життя Олександр Скороход.

Ведучі:

Марія Сизон, Анна Данько

Олександр Скороход розповів, що невеличкі молекули-нейромедіатори впливають на людей і на почуття закоханості значно більше, ніж їм хотілося. Хоча з іншого боку, повні алгоритми того, як знайти другу половинку, науці досі не відомі.

"Це для науки залишається такою "терра інкогніта". Хоча деякі механізми розкриті. Наприклад, в мозку дійсно є певні патерни, які зумовлюють вибір протилежної статі, і та ж сама дофамінова система, система такого заохочення, значною мірою починає спрацьовувати, коли якийсь з цих патернів спостерігається у протилежній статі, розпочинає виробляти дофамін. Відповідно у людини з’являється цей стан певної закоханості", – розповів біолог.

Але дофамін зазвичай відіграє вирішальну роль саме на початку стосунків, додав експерт.

"Коли стосунки розвиваються і ми вже говоримо про певні взаємовідносини, то починає вироблятися ще один гормон, окситоцин, а потім серотонін, – пояснив Олександр Скороход. – Це нейромедіатори, які дають почуття задоволення від фізичного контакту, від безпосередньої взаємодії з протилежною статтю. Тому такий невеличкий "коктейль" значною мірою створює почуття кохання".

Незважаючи на чіткий алгоритм роботи організму, навмисне закохати в себе людину навряд чи вдасться, адже кожна людина сприймає світ по-різному, і кількість рецепторів у нейромедіаторів теж індивідуальна.

"Одна й та сама картинка, один і той самий патерн, будуть по-різному сприйматися. Крім того, там спрацьовують ще й інші біологічні механізми, і ця компонента невизначеності все одно зберігається, і певний шарм магії в людських почуттях буде залишатися", – зазначив біолог.

Та все одно існують маленькі лайфхаки, якими більшість чоловіків підсвідомо, або слідуючи традиціям, користуються. Наприклад, коли дарують своїм дамам серця шоколад.

"Як показує історія, дійсно так відбувається, що чоловіки, щоб схилити шальку терезів на свою сторону, вдаються до подарунків, дарують солодке. Солодке дійсно є одним зі стимуляторів нашої дофамінової системи. І нейрони пам’ятають, що нам було приємно, нам було добре, і через це починають продукувати дофамін, і тому відбувається така приємна асоціація з приємним і солодким", – пояснив науковець.

Нагадаємо, у центрі мистецтв "Новий український театр" святкування Дня Святого Валентина розпочинаються вже сьогодні і триватимуть до 15 лютого. А у Палаці Україна до Дня усіх закоханих 14-18 лютого можна побачити мюзикл Notre Dame de Paris за участі переможця "Голосу Країна-2015" Антона Копитіна.

Фото pixabay.com