З початку року піротехніки знищили понад 1,5 тисячі вибухонебезпечних предметів

З початку року піротехніки знищили понад 1,5 тисячі вибухонебезпечних предметів

З початку 2019 року піротехніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій вилучили та знищили понад 1,5 тисячі вибухонебезпечних предметів.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

За даними ДСНС, серед вибухонебезпечних предметів було 8 авіаційних бомб. Зокрема, 12 лютого піротехніки у Хмельницькій області знищили авіаційну бомбу ФАБ-50 часів Другої світової війни. Вибухонебезпечний предмет було виявлено напередодні в селі Вишнівчик Чемеровецького району.

Водночас, група піротехнічних робіт Управління ДСНС Житомирщини знищила 6 вибухонебезпечних предметів часів минулих війн, виявлені мешканцями області. Перший боєприпас був знайдений поблизу села Юрівка Любарського району. Жінка помітила його на узбіччі ґрунтової дороги. Фахівці ДСНС, які прибули на місце події, ідентифікували вибухонебезпечний предмет як артилерійський снаряд калібром 76 мм.

Також вихідними до служби порятунку "101" зателефонували мешканці населеного пункту Іванопіль Чуднівського району. Вони розповіли, що знайшли боєприпас під час пошуку металу на стихійному звалищі. Ним виявився 152 міліметровий артилерійський снаряд. Обстеживши прилеглу територію, піротехніки знайшли ще 4 ідентичні вибухонебезпечні предмети.

Крім того тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. На Донеччині впродовж 12 лютого піротехнічними розрахунками ДСНС України було перевірено 6,18 га місцевості, де було виявлено та вилучено 27 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Нагадаємо, за даними ЮНІСЕФ, нині Схід України є одним із найбільш замінованих регіонів у світі. З липня 2014 по листопад 2017 року на Донбасі від вибухів мін постраждало загалом близько 900 військовослужбовців, 199 із них загинули.

Фото ДСНС