Кучеренко: не можна відмовлятись від Мінська, не маючи іншого гуманітарного майданчику

Кучеренко: не можна відмовлятись від Мінська, не маючи  іншого гуманітарного майданчику

Не може взагалі стосовно війни, яка триває, бути безальтернативних угод, якщо вони не працюють. Так в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" прокоментувала Мінські домовленості керівник проектів Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко, зауваживши, що не можна відмовлятись від Мінська, не маючи жодного іншого гуманітарного майданчику.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"Не може взагалі стосовно війни, яка триває, бути безальтернативних угод, якщо ці угоди де-факто не працюють. Як ми можемо казати про якусь безальтернативність? Що з 2015 року на фронті нічого не змінилось? Або нічого не змінилось у діях Російської Федерації? Або не було фейкових виборів 11 листопада, які грубо порушують Мінські домовленості, бо жодних виборів у так званих "республіках" не прописано. Там є місцеві вибори за українським законодавством і жодних інших", — зазначила Марія Кучеренко.

Експертка зауважила, що Російська Федерація за Мінськими домовленостями і не є стороною конфлікту.

"Як можна називати безальтернативними угоди, де друга сторона визначена цілком некоректно, бо Російська Федерація за Мінськими домовленостями і не є стороною конфлікту. За Мінськими угодами друга сторона конфлікту визначена як збройні формування окремих районів Донецької та Луганської областей. Це записано у тексті домовленостей. Інша справа, що є додаток, де президенти нормандської четвірки підтверджують своє зобов’язання впливати на відповідну сторону. І саме тому. І саме з цієї ситуації у нас можуть виростати такі речі, як, наприклад, прагнення наполягати на тому, що спостерігачі з Російської Федерації мають тут бути на виборах, при тому що Російська Федерація — це країна-агресор, і про жоден принцип нейтральності у цьому випадку говорити не доводиться. А це вже питання безпеки", — сказала вона.

Кучеренко прокоментувала, що не можна відмовлятись від Мінська, не маючи жодного іншого гуманітарного майданчику, проте при цьому не можна відмовлятись від пошуку більш вигідного формату.

"Не можна відмовлятись від Мінська, не маючи жодного іншого гуманітарного майданчику, бо зараз Мінськ цінний нам лише тим, що ми у ручному режимі, через довгі перемовини можемо домовлятися, наприклад, про ремонт фільтрувальної станції. Для врегулювання — це нічого. Але для людей, які живуть вздовж лінії розмежування це можливість мати питну воду. Але при цьому не можна відмовлятись від пошуку більш вигідного формату", — додала вона.

Нагадаємо, комплекс заходів з виконання Мінського протоколу, узгоджений на саміті в Мінську 11-12 лютого 2015 року лідерами Німеччини, Франції, України та Росії у форматі "нормандської четвірки", підписали учасники Тристоронньої контактної групи: посол Гайді Тальявіні (від ОБСЄ), другий президентом України Леонід Кучма (від України) та посол Росії в Україні Михайло Зурабов (від Росії).

Прослухати повну версію.

На фото: Марія Кучеренко