Інцидент в Подільському відділі поліції Києва: активісти озвучили свою версію

 Інцидент в Подільському відділі поліції Києва: активісти озвучили свою версію

Голова правління ГО "Правозахисна Ініціатива Богдан Чумак та учасниця коаліції друзів Катерини Гандзюк Марина Хромих в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" прокоментували побиття активістів в Подільському райуправлінні поліції столиці.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"Мету активісти ставили просту. Мала відбутися і відбулася акція "Хто замовив Катю Гандзюк?"  на Контрактовій площі  біля мітингу Юлії Тимошенко. Юлії Тимошенко мав був бути переданий месежд, що Владислава Мангера мають виключити з партії "Батьківщина", враховуючи, що з приводу нього є підозра у вчиненні такого страшного злочину. Саме "Батьківщина" привела його до влади у Херсонській облраді і тому саме вона має ініціювати його зняття з цієї посади", — зазначив Богдан Чумак.

Він розповів, що перед акцією працівники поліції Подільського районного управління були затримали частину учасників цієї акції, серед яких були представники націоналістичної організації "С14".

"Перед акцією працівниками поліції Подільського районного управління  були затримані частина учасників цієї акції, серед неї були представники націоналістичної організації "С14". Підстав до їх затримання не було.  Їх забрали у районне управління. Там у них було відібрано особисті речі, внаслідок чого після того, як їх відпустили і вони почали вимагати свої особисті речі, стався конфлікт, сталася невеличка штовханина. Потім з’явився спецпідрозділ  "ТОР" — тактико-оперативне реагування, колишній київський "Беркут". І сталося те, що бачили на відеозаписах, тобто звіряче побиття активістів і тяганина біля райуправління.  Це можна назвати правонаступником "Беркуту".  Це підрозділ, який з’явився на заміну "Беркуту", — сказав Чумак.

Марина Хромих прокоментувала події, очевидцем яких була.

"На власні очі я бачила, як працівники поліції спакували хлопців, які прийшли на акцію. Я сама особисто намагалась з’ясувати у працівників поліції їхні імена, звання. Вони відмовлялися надати інформацію. Більше того, старші учасники акції, які намагалися з’ясувати, що трапилась  і чому цих хлопців пакують, вони їм пояснили, що "вас не забираємо, тому що ви не підходите по віку". Як не мене, це свідчить про те, що у поліцейських була пряма вказівка з якимось приблизним описом, кого потрібно пакувати. Цими хлопцями виявились молоді люди, які прийшли на акцію. У цих поліцейських були відкриті обличчя. Пізніше біля райуправління я бачила, як екс-беркутівці били по ногах хлопців і тих, хто пізніше підійшов до відділку з’ясовувати ситуацію. Також вони погрожували їм", — зазначила Хромих.

Хромих зауважила, які пошкодження отримали активісти.

"Я особисто бачила хлопця, у якого була розсічена брова, бачила хлопця, у якого був вибитий зуб. Це ті тілесні ушкодження, які можна було бачити. У них кровоточили рани. У медиків потрібно з’ясовувати, які є закриті травми", — сказала вона.

Вона додала, що, на її думку, "первинні дії поліції і спровокували негативну реакцію щодо поліцейських, які за собою потягнули ту ситуацію, яку ми зараз маємо".

Нагадаємо, 9 лютого у Києві біля Подільського райвідділку поліції сталися сутички між правоохоронцями та представниками організації "С14", яких на сторінці "Хто замовив Катю Гандзюк?" було названо учасниками відповідної акції. У результаті сутичок було затримано 40 осіб.  У ніч на 10 лютого поліція винесла постанови про звільнення затриманих учасників руху "С14".

За фактом подій правоохоронці відкрили три кримінальних провадження за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 341 (Захоплення державних будівель) та ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) КК. У ГПУ заявили, що за фактом інциденту до ЄРДР внесено відомості про скоєння правоохоронцями кримінального правопорушення.

Коментуючи інцидент, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звинуватив передвиборчі штаби кандидатів у президенти в розпалюванні ненависті у суспільстві.

Прослухати повну версію.