Підприємці визначили ТОП-10 пріоритетів для зростання економіки — рекомендації кандидатам у президенти

Підприємці визначили ТОП-10 пріоритетів для зростання економіки — рекомендації кандидатам у президенти

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, член наглядової ради Української ради бізнесу Михайло Соколов та в.о. виконавчого директора Спілки українських підприємців Тетяна Паламарчук пояснили, у чому, на думку українських підприємців, полягають ТОП-10 пріоритетів для економічного зростання і навіщо вони кандидатам у президенти України.

Ведучий:

Роман Коляда

"Наразі це пріоритети 70 бізнес-асоціацій, які об’єднують 35 тисяч підприємців. Але починали ми з того, що мабуть кожна бізнес-асоціація формувала якісь певні свої пріоритети, які вона бачила найважливішими. Коли ми подивилися, де ми співпадаємо, ми знайшли 6 співпадінь, і ТОП-6 — це наші єдині з асоціаціями пріоритети. Потім ми запросили більш широке коло бізнесу і запропонували всім внесли свої ініціативи для того, аби ми потім шляхом рейтингового голосування обрали найважливіші. Так доєдналося ще 4 ініціативи", — зазначила Тетяна Паламарчук.

Тетяна Паламарчук зауважила, що всі ініціативи важливі і необхідно запроваджувати їх комплексно.

"Ми не кажемо, що якась з них є більш важливою, а якась менш важливою. Вони всі важливі і необхідно запроваджувати їх комплексно. Тому що побороти ті економічні проблеми, які наразі є у нас в країні,  можливо лише якимсь комплексним рішенням", — сказала вона.

Михайло Соколов зауважив, що ТОП-10 пріоритетів — це фактично рецепт, як зробити так, аби економіка країни почала зростати.

"Нам потрібно зробити так, аби люди могли заробляти гроші, яких було б достатньо для того, аби гідно себе утримувати, свою сім’ю, виховувати дітей і щоб у них не виникало стимулу поїхати з країни. ТОП-10 пріоритетів — це фактично рецепт, як зробити так, аби економіка країни почала зростати і щоб у них з’явились заробітні місця, які б високо оплачувались. Також це рецепт, як наповнити бюджет", — прокоментував Соколов.

Тетяна Паламарчук  наголосила, що тотальний відтік кадрів може спровокувати другий етап — тотальний відтік бізнесу.

"Тотальний відтік кадрів може спровокувати другий етап — тотальний відтік бізнесу. Тому що якщо немає умов, немає кадрів, немає з чим працювати, немає прогнозованості, спрощень конкуренції, то бізнес просто поїде. Ми можемо дійти до точки кипіння, коли вже або бізнес буде в Україні, або його не буде і не буде кому сплачувати податки ", — сказала Паламарчук.  

У свою чергу Михайло Соколов зауважив, що президентська влада суттєво впливає на економіку.

"Кандидати беруть участь у президентських виборах, аби створити базу для проводження у Верховну Раду. Президентська влада суттєво впливає на економіку. Крім того, ми розуміємо, що хто б не став президентом, у нього буде своя і, ймовірно, достатньо сильна парламентська фракція. Таким чином, президент — це не лише фігура, яка може впливати на економіку через СБУ, через прокуратуру, через низку силових відомств і через ті повноваження, які у нього є шляхом законодавчих ініціатив. Також це буде лідер однієї з серйозних політичних сил, яка у подальшому буде визначати політику у парламенті", — сказав Соколов.

Він також додав, що він не впевнений, що "уряд серйозно хоче позбутися можливості впливати на бізнес, хоча не можна не визнати, що багато вже зроблено. Але важелі впливу залишаються, вони працюють і вони є суттєвими".  

Соколов зауважив, що Україна має створити умови, коли людям буде вигідно працювати в нашій державі.

"Наш уряд не може зрозуміти, що зараз будь-яка країна вимушена конкурувати за навіть за власний бізнес і за власну робочу силу. Вона має створити умови, коли людям буде вигідно працювати в Україні, коли підприємцям буде вигідно мати бізнес в Україні. Потрібно, аби люди з судніх країн, приїжджали до на  працювати. Коли ми це зробимо, тобі ми вирішимо цю проблему", — прокоментував Соколов.   

Як повідомляється, Національна бізнес-коаліція, презентувала ТОП-10 пріоритетів для економічного зростання кандидатам у президенти України.

Це заміна податку на прибуток податком на виведений капітал для всіх компаній, зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, створення єдиного органу з розслідування економічних злочинів, ліквідація податкової міліції та інших економічних підрозділів правоохоронних органів, запровадження безпаперових технологій, демонополізація ринків тепло- та енергопостачання, забезпечення рівності доступу учасників суміжних ринків до товарів та послуг природних монополій, зокрема електромереж та приватної тяги, інституційна реформа перевіряючих та контролюючих органів, ухвалення нового Податкового кодексу Розвитку та Митного кодексу, запровадження сучасного трудового права, заснованого на свободі трудового договору, збереження спрощеної системи оподаткування, сприяння легальному мікро- і малому підприємництву, детінізація економіки, зокрема ринку оренди землі та сільгосппродукціїта запровадження єдиного податкового електронного документа.

До ініціативи вже приєдналися 72 бізнес-асоціації, але процес об'єднання продовжується. Серед учасників є підприємства різних галузей, розмірів і регіонів —від маленьких компаній до провідних гравців країни.

Прослухати повну версію.

На фото: Тетяна Паламарчук та Михайло Соколов 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
На ціни в Україні блокування польського кордону радикально не вплинуло — Непран
"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості
Одна гривня з приватизації дає 4 гривні інвестицій — голова Фонду держмайна
"Тепер це політичне рішення" ― експерт про те, навіщо ми переводимо годинники
"Збитки на сотні мільярдів доларів" — Фурман про те, які галузі найбільше постраждали від війни