Книжкова лавка: сім "інтелектуальних біографій" від Оксани Забужко

Книжкова лавка: сім "інтелектуальних біографій" від Оксани Забужко

Письменниця Оксана Забужко в ефірі Українського радіо в програмі Книжкова лавка розповіла про сім “інтелектуальних біографій”, виданих минулого року, через призму яких проявляються сюжети української та світової історії.

Леонід Плющ "У карнавалі історії"

Оксана Забужко: У нас виросло покоління, яке оперує термінами і поняттями лівої ідеології так, ніби у ХХ ст. нічого не було. Вони з сяючими очима починають говорити про державу соціальної справедливості. Я тільки за, але давайте розбиратися з тим культурним і інтелектуальним кодом, який ми успадкували. Леонід Плющ тут мав би бути для нас надзвичайно показовим провідником.

Олена Гусейнова: Це можливість говорити про українську ліву ідею і що з нею сталося у ХХ ст.

Леонід Плющ "Прекрасна ложа Хвильового"

Оксана Микола Хвильовий був прозаїком №1 20-х років і лідером свого покоління, якому Сталін не простив його викличного самогубства 1933 року, який був облаяний і викреслений.Мстива чекістська пам’ять досі нам перекриває доступ до Хвильового. Якою мірою Хвильовий — жертва, якою мірою — антагоніст і як він міг зіграти тут “шахову партію з дияволом”і де він був, коли російський більшовизм починав ставати релігією. Це відкриття Леоніда Плюща, якому він присвятив 20 років. Тут Плющ розбирається зі світоглядом наших культурних еліт “Розстріляного відродження”

Перші два томи повного зібрання творів М. Хвильового

Оксана Забужко: Українці почали знову друкувати повні видання своїх недооцінених класиків. Це дуже гарне видання. Кожен із цих двох томів містить дуже якісні фахові передмови і мати цей п’ятитомник зобов’язана кожна бібліотека, тому що без Хвильового дуже складно зрозуміти, з ким і з чим ми зараз воюємо.

"Репресований щоденник: голодомор 1932-33 рр".

Оксана Забужко: це неймовірно цікавий текст. Подякуємо Інституту національної пам’яті, який підготував це видання. Це з щоденників людей, які були репресовані і робили свої записи у 1932-1933 році. Це дуже різні люди: вчителька, селянин, один із партійців, українець, це комсомолець-хімік — росіянин, який приїхав до Харкова. Це шість свідків Голодомору.

Славенка Дракуліч "Вони би і мухи не скривдили"

Оксана Забужко: Я б цю книжку рекомендувала всім, хто хоче зрозуміти, в якому часі ми живемо, не тільки українці, а й всі на цій кульці суші, що и всі варимося в одному бульйоні бо сюжети Балканських війн 90-х років, які пройшли повз увагу українського суспільства.

Славенка Дракуліч чесно висиділа в Гаазі як репортерка і опублікувала свою книгу про злочинців як гирилицю портретних нарисів злочинців, якими вона їх побачила але не через скло, а як своїх людей одного з нею середовища і культури.

Богдан Жолдак "Під зіркою Лукаша"

Богдан Жолдак зібрав під однією обкладинко свої власні спогади і спогади своєї мами, яка була однокурсницею Миколи Лукаша. Це остання книга Богдана Жолдака, коли він розуміє , що виростав під зіркою генія.

Олена Гусейнова: Це книжка, в якій прямо сказано, що це один з найкращих перекладачів ХХ століття.

Софія Яблонська "Теура"

Олена Гусейнова: У передмові до цієї книжки є така фраза: “Вона розпитувати іншу людину хотіла більше, ніж піти в бібліотеку”

Слухати повну версію.