Новий закон дозволить штрафувати за неправильну парковку заочно — експерт

Новий закон дозволить штрафувати за неправильну парковку заочно — експерт

Повноцінна імплементація закону про нові правила паркування дозволить притягати до відповідальності водіїв-порушників заочно. Про це повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

"Ситуація, коли деякі водії залишають машину де хочуть і як хочуть, далі продовжуватися не може. Проблема в чому, існувала і поки-що вона зберігається, що поліція не може покарати такого порушника. Якщо водій залишає машину у неналежному місці і виходить, дивиться, що там стоїть поліцейський, то водій просто не підходить до автомобіля, а поліція не може дуже довго стояти. Тобто, порушник чекає, поки поліція піде і по суті, тікає від покарання. З прийняттям закону ситуація зміниться. Інспектору не потрібно буде чекати такого водія. На лобовому склі будуть залишати або постанову, внаслідок якої потрібно буде виплачувати штраф, або повідомлення, що зафіксовано таке порушення. Тобто в будь-якому випадку наслідки будуть. Якщо ж авто буде заважати руху, то такий автомобіль просто евакуюють", — зазначив експерт.

Нагадаємо, 27 вересня минулого року набув чинності закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з реформування сфери паркування транспортних засобів".

Закон, серед іншого, передбачає створення законодавчого механізму невідворотності відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів шляхом введення фото-, відеофіксації правопорушень.

Також передбачено поширення механізму притягнення до адміністративної відповідальності особи, за якою зареєстровано транспортний засіб, за окремі порушення правил дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, за випадки порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів, зокрема, несплату вартості послуг за парковку або паркування на місцях для інвалідів особами, які не мають такого права.

Почати притягнення до відповідальності за цим законом планується з квітня цього року.

Слухати повну версію.