Уряд ліквідував Санепідслужбу, тому нема кому боротися з кором — депутат

Уряд ліквідував Санепідслужбу, тому нема кому боротися з кором — депутат

Фактична ліквідація Санітарно-епідеміологічної служби України створює  перешкоди для вжиття заходів щодо боротьби зі спалахом кору. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Плюс-мінус" висловив народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ігор Шурма.

"Найбільша проблема в тому, що дуже несвоєчасно і необдумано була ліквідована Санепідслужба. Замість того, щоб її трансформувати, її просто ліквідували і сьогодні практично немає фахівців, які би допомогли владі вибудувати правильний алгоритм дій під прийняття рішення про оголошення епідемії", — вважає Ігор Шурма.

За його словами, з 2017 року служба фактично не діє.

"Кабінет міністрів у 2017 році, це вже був уряд Гройсмана, постановив відмінити рішення про реорганізацію державної Санепідслужби і її приєднання до Державної служби з питань безпечності харчових продуктів, але пункт третій цієї постанови визначав, що функції нагляду, тобто спостереження, залишаються за Міністерством охорони здоров’я. Тобто ліквідація Санепідслужби відбулася ще раніше, але остаточний хрест ще не поставлено, оскільки справа перебуває у судах, але як такої служби і повноцінної роботи епідеміологів вже нема", — зазначив депутат.

Зазначимо, за даними ВООЗ, захворюваність на кір в Україні є найвищою серед країн Європейського регіону за результатами 2018 року.

У 2018 році на кір захворіло понад 82 тисячі людей, частка України за кількістю хворих складає більше половини від цієї цифри — понад 53 тисячі. Слідом йде Сербія — понад 5000 хворих, Ізраїль – 2919, Франція – 2 913, Італія – 2517, Росія – 2256, Грузія – 2203.

Слухати повну версію.