Євробачення-2019: "Час змінювати формати на неформати" – лідер гурту BAHROMA

Євробачення-2019: "Час змінювати формати на неформати"  – лідер гурту BAHROMA

Перший півфінал Національного відбору на Євробачення-2019 відбудеться вже сьогодні ввечері. Закриватиме його гурт з тривалою 10-річною історію. BAHROMA вже брали участь у Нацвідборі 2011 року, і, за зізнанням фронтмена гурту Романа Бахарєва, ніхто не думав, що їм знову доведеться вийти на цю сцену. Чому BAHROMA усе ж таки візьме участь Національному відборі і яку особисту історію вони винесуть на люди, в ефірі "РанокПРО" розповів лідер гурту Роман Бахарєв.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Ольга Бабчук: – Цього року гурт святкує своє десятиріччя, саме в 2009 році вперше з’явилася назва BAHROMA. Це ти її вигадав?

– Так. Я розсилав свої пісні по радіостанціях, і одна з радіостанцій відповіла, що вони беруть мою пісню до ротації. Але вони запитали, як називається гурт. І я кажу: "Е-е-е, я не знаю…" І я вигадав, що це буде, тому що в мене імейл тоді називався bahroma, від прізвища та імені.

В мене тоді не було музикантів, я був сам. Але я мріяв про великий гурт.

Один в полі не воїн. Я вважаю, що коли ти один, ти можеш багато, але коли до тебе приєднуються ще талановиті люди, то це тебе надихає і дає тобі таку внутрішню силу.

Читайте також: Фронтмен Brunettes Shoot Blondes розповів, як створювали рояль-трансформер

ОБ: – У тебе ж були й до цього успішні історії з роботою в колективі?

– Я грав у кількох гуртах до цього, і писав там пісні. Але BAHROMA – це уже моє стовідсоткове.

Павло Туптинський: – То ти зараз тільки в BAHROMA, і на сторонні проекти не відволікаєшся?

– Я роблю ще електронну музику, але про це рано говорити. Я тільки розпочав це робити, і думаю, що через деякий час я зможу це презентувати.

ОБ: – Нервуєш перед Національним відбором?

– Так. Я вважав, що я більше ніколи не буду приймати участі у цьому конкурсі, після 2011 року. Це було цікаво, це був досвід. Але якби у мене не з’явилася ця пісня, ми не приймали б участі у Євробаченні. Саме завдяки цій пісні ми вирішили, що ми будемо брати участь у Національному відборі цього року.

Читайте також: LETAY: "Це насилля над собою – намагатися влізти у формат"

"Спеціально для Євробачення писати пісню – це якийсь тренд, чи що. Я вважаю, що цей конкурс уже інакший, ніж був навіть 8 років тому. Він кращий, тому що стає більш музичним, у ньому більше сенсу з’являється.

Ми йдемо туди, щоб сказати: є інші пісні в Україні. Є інші гурти. І цього року багато цікавих і нових гуртів беруть участь у Нацвідборі. Я сподіваюся, що повинен виграти найсильніший.

ОБ: – А які уроки ти для себе виніс із попередньої спроби потрапити на Євробачення?

– Тоді я навіть не зрозумів, для чого це. Просто пішов. Я виніс просто досвід, і все. А тут вже ми йдемо свідомо. По-перше, як я вже сказав, у нас є пісня. І це головне.

Це моя особиста історія, про моїх коханих, близьких та рідних людей, яких обставини розкидали по землі, і між нами тисячі кілометрів, кордони, часові пояси, але не зважаючи на це все, ми залишаємося разом.

Я народився на Уралі. А потім, коли мені було 5 років, ми з родиною переїхали на батьківщину мами, у маленьке місто Торез Донецької області. Там я виріс, у Донецьку отримав першу свою освіту і переїхав до Києва, щоб отримати вже другу освіту, і залишився тут. А батьки залишилися там, у Торезі, і в 2014 році вони поїхали до іншої країни, і там, у Німеччині, вже живуть 5 років.

ОБ: – Є побоювання, що пісня "Назавжди-Навсегда" – "неформат" для Євробачення: надто лірична.

– Зачекайте, що таке "формат"? Це вже вчорашній день. Немає квот, немає формату. Для мене це все пережитки минулого.

Читайте також: THE HYPNOTUNEZ: "Якби Нацвідбір проходив не в Україні, то шансів у нас було б трошки більше"

Для мене є Джамала, яка своєю піснею сказала: от, хлопці, дивіться, цей конкурс набуває іншого змісту. Він перестає бути блискучим і гламурним.

Є історія, є пісня, і ось це треба показувати людям. Тому що люди ж усе розуміють. І час змінювати ці "формати" на неформати.

Сьогодні, 9 лютого у прямому ефірі на телеканалах UA:Перший та СТБ відбудеться перший півфіналу Національного відбору на Євробачення–2019.

Учасники виступатимуть у такому порядку:

1. The Hypnotunez

2. LETAY

3. VERA KEKELIA

4. ЦеШо

5. YUKO

6. MARUV

7. Brunettes Shoot Blondes

8. BAHROMA