"Виборців і вболівальників футболу вважають за ідіотів" – Монзолевський про ситуацію з Павелком

"Виборців і вболівальників футболу вважають за ідіотів" – Монзолевський про ситуацію з Павелком

У Римі учора на черговому Конгресі УЄФА було оновлено склад виконкому УЄФА. До нього увійшов українець, президент Федерації футболу Андрій Павелко. Яким чином міг народний депутат Павелко з італійської столиці проголосувати за зміни до Конституції України та як зіпсовані бюлетені вплинули на результати голосування УЄФА, в ефірі "РанокПРО" розповів спортивний журналіст Олександр Монзолевський.

Ведучий:

Вадим Корженко

У Римі учора, 7 лютого відбувся 43-й Конгрес УЄФА. Александра Чиферіна переобрали на посаду президента УЄФА. Словенець залишиться головою організації Європейських футбольних асоціацій на найближчі 4 роки.

Президента Федерації футболу, який також є народним депутатом України, Андрія Павелка за підсумками голосування було обрано до оновленого складу виконкому УЄФА і також на 4 роки.

Водночас з Конгресом УЄФА у Римі, в Києві у Верховній Раді проходило голосування про внесення змін до Конституції. На офіційному сайті Верховної ради навпроти прізвища Павелка стоїть "За". Хоча сам він фізично в цей час перебував у Римі.

Олександр Монзолевський, спортивний журналіст:

– У мене вже пішли різні домисли. Можливо, у нього є клон, можливо, брат-близнюк, можливо, Павелко відкрив телепорт, що він міг перебувати у двох точках практично одночасно. Насправді питання дуже просте, це питання етики. Голосувалися зміни в Конституцію України, це наш основний закон. І тим не менш, був факт кнопкодавства. Мені здається, що всіх виборців, усіх вболівальників футболу просто, вибачте, вважають за ідіотів.

Результати голосування за внесення змін до Конституції 7 лютого 2019 року на сайті Верховної ради

Я вважаю, що це дуже серйозне порушення, і тим прикріше, що воно піде на всю Європу, на весь світ. Хоча не думаю, що це матиме якісь наслідки, тому що в нашому законодавстві покарання народних депутатів за це не передбачено.

До речі, свого часу Мішеля Платіні усунули з посади президента УЄФА, хоча він не скоїв жодного злочину. У нього були певні фінансові проблеми неетичні, і це закінчилося величезним скандалом, відставкою і завершенням футбольної кар’єри Мішеля Платіні, людини, яка тричі визнавалася кращим футболістом Європи. Я думаю, що у нас це закінчиться пшиком, або й просто нічим.

Андрій Павелко (третій справа у верхньому ряді) та члени виконкому УЄФА. 7 лютого 2019 року, Рим, Італія. Фото: uefa.com

Під час голосування в УЄФА було зіпсовано два бюлетеня, що дозволило Павелку набрати достатню кількість голосів, щоб увійти до складу виконкому УЄФА.

– Тут дуже багато різноманітних питань виникає, яким чином вони взагалі голосували. Скажіть, як можна зіпсувати бюлетені випадково? Це ж ніби люди – представники кращих футбольних асоціацій. Навіть якщо рука здригнулася, можна просто піти і попросити поміняти бюлетень, це ж усе-таки не якийсь політичний акт. Це родина футболу, вони можуть вирішувати це питання між собою. І саме завдяки тому, що два бюлетені не було враховано, кількість голосів, які необхідно було набрати, змінилася, і Андрій Павелко увійшов до виконкому УЄФА.

Невідомо, як себе поведе Павелко і чи буде він довго працювати на цій посаді. Авторитет – це дуже важливо для українського футболу, і мати свою людину у виконкомі – теж. Наскільки його авторитет буде серйозним – я думаю, найближчим чином це покаже розслідування НАБУ і НАЗК, яке проводиться щодо Андрія Павелка.

Як повідомлялось, 7 лютого Верховна Рада Україна закріпила в Конституції України курс країни на Європейський союз та НАТО. За відповідне рішення проголосували 334 народних депутати.

Як заявив після голосування голова Верховної Ради Андрій Парубій, "це початок нашої справжньої євроатлантичної інтеграції. Це віховий день для історії України! Україна буде членом ЄС і НАТО".

У свою чергу президент Петро Порошенко, який перебував у Верховній Раді під час голосування, заявив, що завдання членства в ЄС та НАТО є абсолютно реальні для України.

Нагадаємо, 22 листопада 2018 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України про незворотність курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. За прийняття цього документапроголосували311 парламентарів.

Конституційний суд України підтримав президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО. КСУ вирішив, що документ відповідає чинній Конституції.