Павленко: рішення про американські санкції вдарило по Венесуелі, але не по світу

Павленко: рішення про американські санкції вдарило по Венесуелі, але не по світу

Рішення про американські санкції вдарило по Венесуелі, але не по світу, переконана президент аналітичного центру "Діксі груп" Олена Павленко. Про це вона повідомила ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері".

Ведучі:

Олена Зелінченко, Юрій Табаченко

"Сполучені Штати наклали санкції на державну компанію з Венесуели. Справді вони достатньо болісні для країни. Уже за місяць видно певне скорочення експорту нафту з боку Венесуели", — зазначила Олена Павленко. 

Вона зауважила, що попри очікування ймовірних стрибків цін немає.

"Це видно зараз по цінах на нафту.  Це означає, що інші країни, від Саудівської Аравії до Канади, теоретично можуть закрити ці потреби, які раніше їм надавала Венесуела. Тому рішення про санкції вдарило по Венесуелі, але не по світу. Для країни це означає, що таки доведеться робити зміни всередині", — сказала експерт.

Вона додала, що "великі нафтові трейдери, у тому числі європейські,  вже сказали, що вони сприйняли рішення по санкціях і вони підтримують ту політику, яка допоможе змінити ситуацію у Венесуелі".

Як повідомлялось раніше, наприкінці січня США повідомили про рішення запровадити санкції щодо Венесуели на тлі протестів в цій країні.

Як повідомлялось раніше, США передали голові національної асамблеї Венесуели Хуану Гуайдо контроль над частиною активів Венесуели, які знаходяться на рахунках федерального резервного банку Нью-Йорка.

Венесуела перебуває у глибокій політичній та економічній кризі. Опозиція покладає на Мадуро відповідальність за тяжку ситуацію в країні. Наприкінці серпня 2017 року США запровадили санкції проти Ніколаса Мадуро, які передбачають замороження його активів, що перебувають під юрисдикцією США, а також заборону фізичним та юридичним особам із США вести бізнес з ним.

Мадуро почав другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці. 10 січня відбулася його інавгурація, віно збирається очолювати Боліварську Республіку Венесуела наступні шість років — до 2025 року.

У той же час тисячі венесуельців вийшли на вулиці, щоб змусити президента піти з посади — під час акцій протесту у штатах Португалія, Барінас, Тачіра, Капітал, Амазонас, Болівар загинуло щонайменше 40 осіб.

Прослухати повну версію.