Супрун: рішення суду про відсторонення мене від посади блокує доставку ліків і вакцин

Супрун: рішення суду про відсторонення мене від посади блокує доставку ліків і вакцин

Відсторонена від виконання обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що рішення окружного адміністративного суду Києва блокує доставку життєво необхідних ліків і вакцин.

Про це вона написала у Фейсбук.

"Як ліки, закуплені на суму понад 633 мільйони гривень коштів платників податків, які готуються до відправки в регіони на складах МОЗУ, будуть відправлені у медзаклади? Адже розподіл препаратів відбувається за підписом в.о. міністра. На складах Державних підприємств "Укрвакцина" та "Укрмедпостач" готуються до розвезення в регіони життєво необхідні препарати за 33 програмами державних закупівель", — написала вона.

За її словами, це вакцини проти кору, які є єдиним засобом, щоби зупинити спалахи хвороби. Це ліки для онкохворих дітей і дорослих, людей з діабетом, хворобами серця, гепатитом, препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії.

"Хто підпише договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки, вакцини та медичні вироби за кошти держбюджету 2019 року? Бо повноваження підписувати договори також має лише в.о. міністра", — зауважила Супрун.

Вона також додала, що зірвані терміни поставок призведуть до того, що тисячі людей залишаться без лікування, а довіра до міжнародних організацій, які не дають красти кошти з державного бюджету та допомагають закуповувати в рази більше ліків, вакцин, стентів та інших необхідних медичних виробів — буде втрачена.

"Йдеться про безпеку, здоров’я та життя мільйонів людей. Я готова підписувати усе необхідне", — наголосила в.о. міністра.

Нагадаємо, окружний адміністративний суд Києва заборонив Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я. Позов щодо підтвердження повноважень в.о. міністра охорони здоров’я до суду подали представники Радикальної партії.

Як повідомлялося, Уляна Супрун майже три роки виконує обов'язки міністра охорони здоров'я — уряд призначив її на цю посаду у липні 2016 року.

3 квітня 2018 року комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я підтримав проект постанови про звільнення Супрун із займаної посади. Згідно з пояснювальною запискою постанови, депутати вважали недостатньою її роботу з проведення закупівель лікарських засобів за кошти бюджету.

У жовтні 2018 року Супрун прокоментувала рішення комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я "як характерну відповідь старої системи, яка понад усе прагне зберегти статус-кво". Також вона заявила, що не піде з посади і буде працювати зі ще більшим натхненням.

Прослухати повну версію.

Фото з Фейсбук-сторінки Уляни Супрун