Прес-аташе Федерації самбо: "Минулого року наші самбісти здобули 30 медалей на Чемпіонаті Європи"

Прес-аташе Федерації самбо: "Минулого року наші самбісти здобули 30 медалей на Чемпіонаті Європи"

У Херсоні з 1 по 3 лютого в пройшов Молодіжний чемпіонат України з самбо. Що показали ці змагання, та які плани на цей рік в українських самбістів, в ефірі "РанокПРО"розповів прес-аташе Національної федерації самбо Украни Олексій Гончарук.

Ведучий:

Вадим Корженко

 

Прес-аташе Федерації самбо Украни Олексій Гончарук:

– Щодо молодіжного чемпіонату в Херсоні, можна сказати, що він пройшов на вищому рівні. Херсон вперше за всю історію незалежної України приймав Національний чемпіонат України. Загалом було розіграно 60 комплектів нагород: по 30 у віці до 18 років, і 30 у віці до 20 років. У кожному віці було по три види програм: спортивне самбо у дівчат, спортивне самбо у чоловіків, і бойове самбо у хлопців.

Щодо рівня змагань – дійсно, фаворити більш-менш підтвердили свої амбіції. Наприклад, серед дівчат перемогла Алла Бегеба, вона чинна чемпіонка світу якраз у цій категорії віковій. Минулого року на кадетському чемпіонаті світу переміг Сергій Неботов, і він сьогодні теж переміг і підібрався до команди юнацької.

Всі переможці, окрім бойового самбо, яке представлене тільки серед дорослих, увійшли до національної збірної, яка у квітні представлятиме Україну на Чемпіонаті Європи на Кіпрі. У нас завжди дуже добра історія у цій віковій категорії на чемпіонатах континенту. Минулого року ми здобули 30 медалей з 40 комплектів, які там розігрувалися, з них 9 золотих.

У нас у цьому сезоні буде дуже важливий старт – це Другі Європейські ігри, які проводяться під егідою Європейських Олімпійських комітетів. У програмі теж є само. Як ми знаємо, минулого року Національний олімпійський комітет тимчасово визнав Міжнародну федерацію самбо олімпійською, на три роки. Це вже перший крок до олімпійської програми. Так от, на Других Європейських іграх, які пройдуть у червні у Мінську, буде розіграно 18 комплектів нагород: по 9 у жінок і 9 у чоловіків.

Самбо – це насамперед самооборонно-прикладний вид спорту. Ви знаєте, що він був вигаданий у Радянському Союзі якраз для військ спецпризначення, внутрішніх військ і МЗС. І дарма кажуть, що то в Росії придумали, це створювалося усіма народами СРСР. Основоположник українського самбо Роман Школьніков – саме він у 1932 році запропонував ту форму, у якій тепер боряться самбісти. Це його ноу-хау – курточка і черевики на м’якій підошві.

Фото НФСУ