"Порівняння з Чорнобилем – не перебільшення": біолог розповів про можливу екологічну катастрофу в Криму

"Порівняння з Чорнобилем – не перебільшення": біолог розповів про можливу екологічну катастрофу в Криму

Екологи б’ють на сполох – Крим під загрозою екологічної катастрофи. Через незаконний видобуток піску на території Нижньо-Чурбаського хвостосховища в Керчі руйнується дамба. І є ризик, що відходи з могильника потраплятимуть в море. На думку екологів, руйнування дамби може спричинити катастрофу рівня аварії на ЧАЕС. Євген Дикий, морський біолог, в ефірі "РанокПРО"розповів, чим загрожують дії окупантів.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Євген Дикий вважає, що ситуація з руйнуванням дамби могильника є дуже критичною.

"Я не схильний перебільшувати небезпеки і ризики. В даному разі порівняння із потенційним Чорнобилем, на превеликий жаль, не є перебільшенням", – роз'яснив біолог.

Він зауважив, що донні осади у Нижньо-Чурбаському хвостосховищі значною мірою є концентратом важких металів та високотоксичних елементів.

"В першу чергу, там величезна кількість миш’яку – це вже багато про що говорить. Там миш’як, там ванадій. Вони накопичувалися там впродовж двох десятиріч, і не просто не очищалися – сама ідея хвостосховища полягає в тому, щоб в одному місці сконцентрувати усе те отруйне, що утворювалося при роботі великого металургійного комбінату", – пояснив експерт.

На думку біолога, масштаб катастрофи у випадку потрапляння цих осадів у море просто неспівставний з розливом нафтопродуктів чи чогось подібного.

"Ці речі не будуть розкладатися в навколишньому середовищі. Воно ніким не з’їдається, воно ні на що нормальне не перетворюється, а тільки буду отруювати і накопичуватися у харчовому ланцюгу, – наголосив Євген Дикий. – Навіть якщо в цій воді можна буде купатися – хоча я би не став – то вже рибу і морепродукти з тих районів, куди це занесе, в жодному разі не можна буде вживати. Це може призвести  до отруєння миш’яком, отруєння важкими металами".

Навіть зараз, розповів експерт, забруднений пісок з хвостосховища вже використовується і промивається морською водою.

"Ми навіть не знаємо, скільки вже такого пісочку промито і використано. Є інформація, що він використовується при будівництві і в роботах, пов’язаних із Керченським мостом. А якщо так, то це доволі значні обсяги", – звернув увагу біолог.

Також він додав, що гіпотетично екологічної катастрофи можна уникнути.

"Дія перша, практично безкоштовна – просто припинити використовувати цей пісок. Дія друга, не дуже коштовна, але вже вимагає вкладень – негайне укріплення дамби, яка є. А от дія третя вже потребує і значного часу, і значних коштів – це тривала програма по детоксикації, по переробці цих відходів. Це технічно можливо, але це дорого", – наголосив біолог.

При цьому Євген Дикий переконаний, що наразі Росія, яка окупувала Крим, не готова прислухатися до думки міжнародної спільноти, за рідкими винятками.

"Серед тих країн, які зараз можуть постраждати, є Туреччина. З Туреччиною зараз Путін намагається загравати, тому, можливо, єдиний канал, на який він би відреагував – це якби до нього Ердоган звернувся. А стандартні інструменти, як Чорноморська комісія, інші нормальні міжнародні органи – це точно буде проігноровано", – стверджує експерт.

Нижньо-Чурбашське хвостосховище – це спеціальна споруда для безпечного зберігання токсичних речовин. Воно експлуатувалося з 1968 року для збору отруйних відходів Камиш-Бурунського залізорудного комбінату. Скидання відходів у хвостосховище було припинено в 1994 році разом з роботою комбінату.