Учасниця Національного відбору на Євробачення Кira Mazur: зараз український фольк стає мейнстрімом

Учасниця Національного відбору на Євробачення Кira Mazur: зараз український фольк стає мейнстрімом

В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Музична сієста" була співачка Kira Mazur, учасниця Національного відбору на Євробачення-2019, яка розповіла про власну творчість та причетність до Книги Рекордів України.

Ведуча: 

Наталія Писанка

Розкажіть детальніше про вашу творчість та фольк мотиви в ній

— Я з дитинства писала і тільки тоді, коли написала перший трек українською мовою "Карі очі", відчула, що це те, що мені потрібно, це мені сподобалося. Я дуже скептично ставлюся до себе і це була перша пісня, яка мені запала в душу. Я писала пісні різними мовами, в різних стилях музики, але саме тоді, коли почала писати українською, з'явився відтінок народності в моєму голосі, тому інтуїтивно сплела його з чимось новим і сучасним. Це вийшло досить гармонійно. 

Як так склалося, що піснею "Карі очі" зацікавився французький продюсер?

— Спочатку трек був написаний, я дуже багато куди стукала, ходила до всіх наших продюсерів. На той момент частіше за все чула, що це не зовсім формат і дуже складна музика. Зараз український фольк стає мейнстрімом. Тоді була важко і в нашу ротацію її не ставили. Потім я подумала, що можна розіслати трек закордон. Я отримала відповідь саме з Франції, чому була дуже рада. Через півроку побувала в Парижі, ми з Керредіном Солтані записали пісню і десь ще через півроку я відзняла кліп на цю пісню  в Україні. 

Розкажіть про те, яким чином ви потрапили до Книги Рекордів України?

— Після треку "Карі очі" до виходу альбому пройшло вже майже 5 років. Я думала над презентацією і тим, щоб вона була не банальною. Моя менеджер запропонувала ідею, щоб я стрибнула з парашутом і паралельно співала пісню. Ми подзвонили і з'язували, що такого ще ніхто не робив. В мене був місяць на підготовку і я вирішила стрибати. Стрибала я з висоти 4200 метрів, виконувала пісню "Ти пішов". Умови Книги Рекордів були такими, що потрібно було заспівати пісню від початку до кінця, проговорити всі слова і букви і щоб на фоні було чути аранжування. На мене почепили камеру gopro та блютуз колонку. 

Можете поділитися досвідом з майбутніми учасниками Національного відбору: що на них чекає?

— На мою думку, продюсери Національного відбору на Євробачення у нас в країні не будуть брати зовсім "зелених" виконавців. Всі, хто бере участь у відборі, це люди, які вже мінімум рік працюють. Треба стукати у всі двері і якісь з них обов'язково відкриються. Мабуть, не варто думати, що можна один раз надіслати пісню і одразу пройти, наприклад, Національний відбір. Те, що я спостерігаю, то щороку критерії відбору трохи різні.

Читайте також: Нацвідбір на Євробачення–2019: відомі результати жеребкування

Яку пісню ви будете представляти на цьогорічному відборі?

До речі, в минулому році я не пройшла, а в цьому мені зателефонували і попросили надіслати декілька демо. Продюсери обрали трек "Ти пішов", але як на мене, ця пісня є не дуже вокальною. Тоді я подумала, що потрібна ще одна пісня. Я написала трек "Дихати" і продюсери вже обрали його. Саме цю пісню я більше за все відчуваю в контексті Євробачення, вона атмосферна і вокальна. 

Яка на вашу думку буде головна тема цьогорічного Євробачення?

— Особисто я не можу зрозуміти що мають на увазі, коли кажуть "пісня для Євробачення". Виграють оригінальні пісні та виконавці, яких важко віднести до такого поняття як "формат Євробачення". Кожного року формати і теми змінюються. 

Що для вас означає взяти участь у Євробаченні?

— Я працюю багато років, але немаю широкої аудиторії, хоча є своя, нішева аудиторія. В мене за всі роки, що я працюю, це буде перша можливість показати масову музику і побачити, як на нею будуть реагувати. Сподіваюся, що сподобається. 

Нагадаємо, що прямі ефіри півфіналів Національного відбору-2019 відбудуться 9 та 16 лютого одночасно на телеканалах UA: ПЕРШИЙ та СТБ.

 Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ сторінка Kira Mazur / Кіра Мазур