ЗНО-2019: особливості та новації

ЗНО-2019: особливості та новації

Представниця Громадянської мережі ОПОРА Ольга Стрелюк в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповіла про особливості зовнішнього незалежного оцінювання у 2019 році.  

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"У зовнішньому незалежному оцінюванні перелік предметів як термін має два різні аспекти. Є перелік предметів, з яких можна складати зовнішнє незалежне оцінювання, а є перелік предметів, які зараховуються як вступ на ту чи іншу спеціальність чи спеціалізацію безпосередньо вже у вищому навчальному закладі. Він дещо змінився порівняно з 2018 роком. Тому, перш ніж реєструватися для участі у ЗНО, я рекомендую абсолютно всім учасникам, особливо тим, які хочуть вступати до вищих навчальних закладів, ознайомитися з умовами прийому до ВНЗ або з правилами прийому безпосередньо до кожного вищого навчального закладу, куди ви плануєте вступати", — зазначила Ольга Стрелюк.

Вона зауважила, що в 2019 році змінився перелік предметів при вступі на педагогічні спеціальності.

"Наприклад, в 2019 році дещо змінився перелік предметів при вступі на педагогічні спеціальності. Якщо минулого року на деякі з них вимагалася фізика як обов’язків предмет, то тепер це є математика, а фізика може бути серед предметів на вибір. Тому подивиться на перелік предметів, які будуть вам потрібні для вступу", — пояснила Стрелюк.

Ольга Стрелюк розповіла, що цього року будуть зараховуватись результати попередніх років.

"У 2019 році буде діяти норма, що зараховуються результати попередніх років, а саме: 2017 та 2018 років, а також 2019 року. Але з іноземних мов будуть зараховуватись результати тільки 2018 та 2019 років, оскільки аудіювання було введено лише у 2018 році. Це актуально не для випускників 2019 року, але для випускників минулих років", — сказала вона.

Ольга Стрелюк зауважила, якою є процедура реєстрації для потенційних учасників з окупованих територій.

"Потенційні учасники з окупованих територій теж можуть зареєструватись для проходження ЗНО і вступати до вищих навчальних закладів. Вони мають вступати до ВУЗів і без результатів ЗНО, але коли у вас є результати ЗНО, ви більш вільні та мобільні у своєму виборі. Для них діє дещо спрощена процедура реєстрації. Якщо у них немає можливості відправити пакет документів до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти,  вони можуть зробити це за допомогою електронної скриньки. Всім інших категоріям це не дозволено. Крім того, вони мають закріпитися за одним із закладів повної середньої освіти на території України", — прокоментувала Стрелюк.

Читайте також — Що варто знати абітурієнтам з непідконтрольних територій про вступну кампанію 2019 року — роз’яснення експерта

Вона також зауважила, що визначені категорії регіонів, де коефіцієнт, який  фактично множить результат ЗНО учасника, відрізняється.

"Вже кілька років діють так звані "коефіцієнти", які фактично множать результат ЗНО учасника. Визначені категорії регіонів, де цей коефіцієнт відрізняється. Наприклад, топовими завжди є столичні вузи. Так само часто вступають до вузів Львова чи Харкова. Там коефіцієнт фактично залишається дорівнювати 1 або  1,2, тобто дуже низький. Але є регіони, куди абітурієнти вступають менше, то в таких навчальних закладах цей коефіцієнт є дещо вищим, він може дорівнювати 1,3. Це все регламентовано і прописано умовами прийому", — сказала Стрелюк.

Ольга Стрелюк додала, що щодо села прописано механізм, коли абітурієнт може заключити угоду про відпрацювання  впродовж 3-х років у селі, навчаючись на педагогічних на медичних спеціальностях. Таким чином, він має право першочергового вступу до вищого навчального закладу.

Крім того, вона зазначила, що цього року з’явилась нова категорія вузів, які розширили кількість спеціалізацій, вступ на які потребуватиме збільшений мінімальний прохідний бал.

"Цього року з’явилась нова категорія вузів, які розширили кількість спеціалізацій, вступ на які потребуватиме вищу кількість балів, ніж просто склав/не склав. Як мінімум 150 балів повинні отримати абітурієнти для можливості конкурувати чи вступу до медичних навчальних закладів. Також у 2019 році буде збільшений мінімальний прохідний бал до 130 на суспільно відповідальні, значущі предмети — правознавство, публічне адміністрування та інші спеціалізації. Це визначено в умовах вступу", — зауважила Стрелюк.

Нагадаємо, cьогодні розпочалася реєстрація на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання. Вона триватиме до 25 березня.

з 8 до 31 січня 2019 року на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти тривала реєстрація на пробне ЗНО.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com 

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
За результатами з математики Україна відповідає міжнародному тренду — Вакуленко про підсумки PISA
У твіті Зеленського для партнерів по НАТО не було нічого нового — Жовква
Росіяни запускають по Україні у середньому по 20 ракет на місяць — Риженко
Усі завдання Національного мультипредметного тесту оцінюються автоматично — Тетяна Вакуленко
Організувати ЗНО під час війни неможливо — Вакуленко