Магда: закріплення положень щодо інтеграції до ЄС та НАТО в Конституції ускладнює зміну зовнішньополітичного курсу

Магда: закріплення положень щодо інтеграції до ЄС та НАТО в Конституції ускладнює зміну зовнішньополітичного курсу

Закріплення положень про європейську та євроатлантичну інтеграцію в Конституції України ускладнює зміни зовнішньополітичного курсу в разі зміни влади на президентських та парламентських виборах, переконаний директор Інституту світової політики Євген Магда. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував, як буде працювати Верховна Рада в період виборчої кампанії.

Ведучі:

Богдан Буткевич, Христина Стець

"Є сподівання ухвалення змін до Конституції стосовно європейської та євроатлантичної інтеграції, скажімо, як символу. Я думаю, що ці сподівання будуть реалізовані буквально післязавтра, у четвер. Вони не безпідставні, тому що і відправляючи до Конституційного Суду, і в першому читанні парламентарії показали високий результат — понад 300 голосів. Тому у цьому випадку політична кон’юктура на користь наших парламентаріїв. Також вона спрацьовує і на користь України, тому що закріплення цих положень в Конституції суттєво ускладнює зміни зовнішньополітичного курсу в разі зміни влади на майбутніх президентських та парламентських виборах", — зазначив Євген Магда.

Євген Магда зауважив, що є ймовірність ухвалення мовного закону до 31 березня.

"Мовний закон, можливо, має кон'юнктуру в позитивному сенсі, тому що його ухвалення на руку тим, хто стоїть на патріотичних позиціях, на позиціях захисту і розвитку української мови. Не виключено, що його навіть до 31 березня винесуть на порядок денний", — сказав він.

Магда додав, що Виборчий кодекс, який містить понад 4 тисяч поправок, навряд чи буде схвалений.

Крім того, Євген Магда висловив думку, чи можна загалом розраховувати на плідну роботу Верховної Ради.  

"У сесійній залі є з десяток кандидатів в президенти різного ступеня популярності, і, думаю, що є більше сотні парламентаріїв, які беруть участь у виборах як формальні/неформальні керівники штабів, VIP-агітатори тощо, тому розраховувати на плідну роботу Верховної Ради не випадає", — сказав Магда.

Як повідомив голова парламенту Андрій Парубій, 7 лютого Верховна Рада розгляне законопроект про внесення зміни до Конституції України щодо інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО.

Нагадаємо, 22 листопада 2018 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України про незворотність курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. За прийняття цього документапроголосували311 парламентарів.

Конституційний суд України підтримав президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО. КСУ вирішив, що документ відповідає чинній Конституції.  

У лютому 2018 року президент Петро Порошенко запропонував закріпити у Конституції курс України в НАТО і Євросоюз. Пізніше він вніс відповідний законопроект до Верховної Ради.

20 вересня минулого року  Верховна Рада направила в Конституційний суд президентський законопроект про внесення змін до Основного закону в частині закріплення стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО.

Прослухати повну версію.