Відсторонення Аласанії: Світлана Остапа розповіла, як можуть розвиватися події

Відсторонення Аласанії: Світлана Остапа розповіла, як можуть розвиватися події

Медійний світ України вже четвертий день лихоманить. Причиною дострокове розірвання контракту з головою суспільного мовника Зурабом Аласанією. За що відсторонили Аласанію і чого чекати Суспільному – в ефірі "РанокПРО" розповіла Світлана Остапа, заступниця шеф-редактора "Детектора медіа" та заступниця голови Наглядової ради.

Ведучі:

Ольга Бабчук, Павло Туптинський

Світлана Остапа повідомила, що очікує, що сьогодні буде підписано і оприлюднено протокол засідання Наглядової ради, на якому було прийнято рішення про розірвання контракту з Зурабом Аласанією.

"Я думаю, що буде чітко зазначено, яку статтю, на думку більшості, порушив Зураб Аласанія. Тому що під час закритого засідання висувалося декілька претензій, озвучувалося кілька статей, і вони обговорювалися більшістю. І чому так довго – тому що хочуть, щоб було вивірено, написано, щоб не було якихось двозначностей", – пояснила Світлана Остапа.

Вона додала, що це є звичною процедурою, і протоколи засідань Наглядової ради, згідно регламенту, дійсно мають публікуватися упродовж 5 робочих днів після проведення власне засідання.

"Це не затягування часу, це звичайна процедура. Просто раніше журналісти не звертали на засідання Наглядової ради жодної уваги. У 2017 році відбулося 17 засідань, у минулому – майже 10, і от тільки зараз є така претензія, що нібито затягується. Згідно з регламентом, нічого не затягується", – наголосила Світлана Остапа.

З іншого боку, ініціаторам розірвання контракту з Аласанією варто було підготувати хоча б якесь мінімальне пояснення для журналістів, адже такі дії Наглядової ради в будь-якому разі викликали б суспільний резонанс.

"Звісно, у мене є така претензія до тих, хто ініціював це питання (розірвання контракту з Аласанією – ред.). Якщо вони знали, що воно набере більшість, то вони мали підготувати якісь роз’яснення, якийсь прес-реліз для ЗМІ, для суспільства, тому що знали, що це резонансне питання", – переконана заступниця голови Наглядової ради.

Окрім того, Світлана Остапа вважає проблемою ще й те, що засідання було закритим.

"Крім того, що додаються різні конспірологічні теорії, та ще й ті, хто імовірно голосував "за", уже говорять про те, що з усіх сторін чиниться тиск на незалежний орган, на Наглядову раду, яка має стежити за реформою і дбає в першу чергу про інституцію ПАТ НСТУ", – пояснює вона.

Світлана Остапа припускає, що далі події можуть розвиватися трьома шляхами.

"Перший: більшість Наглядової ради не відступається від цього рішення і оголошує конкурс. Другий: судове рішення про призупинення рішення Наглядової. І третій: Наглядова рада збирається, змінює своє попереднє рішення, і приймає рішення або переголосувати відкрито, або взагалі переголосувати це питання, у будь-який спосіб, – перерахувала заступниця голови Наглядової ради. – Я спілкувалася з усіма сторонами, і бачу, що не переважає якийсь варіант. Усі три шляхи імовірні".

Світлана Остапа додала, що після оприлюднення протоколу Зураб Аласанія ще два тижні працюватиме як виконувач обов’язків, тому це не має якось позначитися на роботі компанії.

Нагадаємо, 31 січня Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України схвалила рішення про дострокове припинення контракту з головою правління Суспільного мовлення Зурабом Аласанією.

Команда Українського радіо розмістила заяву щодо рішення Наглядової ради, де заявила, що вважає його "таким, що загрожує подальшому впровадженню реформи Суспільного мовлення саме у передвиборчий період" і закликала членів Наглядової ради зустрітися з представниками радіо і роз’яснити ситуцію щодо відсторонення Зураба Аласанії від посади.

З 2014 року Аласанія був гендиректором на той час Національної телерадіокомпанії. У 2016 році звільнився, пояснивши таке рішення недофінансуванням мовника. Після створення Суспільного у квітні 2017 року Аласанія очолив правління компанії. Наглядова рада НСТУ обрала головою правління його строком на 4 роки, до 2021 року.

Зураб Аласанія, фото — facebook.com