Мирослав Кувалдін: маніфести реггі спрямовані на відстоювання рівності та прав людей

Мирослав Кувалдін: маніфести реггі спрямовані на відстоювання рівності та прав людей

Хто нині слухає українське реггі, наскільки цей напрям актуальний та які теми порушує? Про все це в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура.Live" поговорили з Мирославом Кувалдіним, учасником гурту "The ВЙО".

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Артур Бобрик

В грудні ЮНЕСКО внесла музику реггі в перелік культурної спадщини.

Що ви можете сказати про українське реггі станом на зараз?

— У нас ця музика не дуже розвинута. В сусідній Польщі, наприклад, я знаю мінімум 10 колективів, що грають реггі та в них є десь 5-7 фестивалів, де можна почути суто реггі. Колись ми були на подібному фестивалі в Іспанії, на який за тиждень прийшло близько 300 тисяч глядачів. В Україні ситуація щодо музики реггі приблизно така, як і 10 років тому. Ця музика не має такого впливу в нашій країні, але сподіваюся, з часом це зміниться. Маю надію, що скоро в нас буде багато музики на будь-який смак.

Якою є аудиторія музики реггі?

— Феномен цієї музики, мабуть, в тому, що з одного боку вона повільна, а з іншого танцювальна. Тому під неї можуть танцювати та відпочивати як молоді люди, так і ті, яким за 60 років. В цьому і є чарівність, і магія реггі. Хоча реггі вважають легковажною музикою, її тексти та маніфести спрямовані на відстоювання рівності та прав людей. Ця музика, до речі, давала поштовхи у рухах за ці важливі права. Але, якщо музикант робить так би мовити реггі у чистому вигляді, деякі радіостанції відмовляються брати такі пісні. Тому доводиться підлаштовуватися під тенденції, які зараз панують.

На скільки музика реггі є форматною чи неформатною?

— Загалом, реггі є легкою музикою, тому час від часу лунає на радіостанціях. В реггі є альтернативні та популярні моменти. Є пісні в цьому стилі, які радіостанції беруть із задоволенням, а є ті, які відмовляються брати, і кажуть, що це "неформат". Тому, на жаль, історія "формат-неформат" на радіо досі існує. А в інтернеті для музикантів є більше можливостей, тим паче, що вони стають ще й не прив'язаними до слухачів тільки однієї країни.

Чим ви ще займаєтеся крім гурту "The ВЙО"?

— Крім цього гурту, я ще продюсую один проект під назвою "Jonych". Також я є автором пісень, зокрема, для української співачки Олі Полякової, з якої співпрацюю багато років.

Як найближчі плани в гурта "The ВЙО"?

— Новий альбом пишеться, вже є десь половина пісень. Рухаємося також у бік фестивалів, вже є кілька домовленостей з поляками, з якими плануємо зробити дует. Найближчий наш концерт відбудеться у день народження Боба Марлі, 6 лютого, в  Alchemist Bar у Києві. 

Прослухати детальніше можете за посиланням