Айвазовська про вибори закордоном: найбільше українці голосують в країнах, де є об'єднана громада

Айвазовська про вибори закордоном: найбільше українці голосують в країнах, де є об'єднана громада

Вибори 2019. Як можуть голосувати українці, котрі мешкають за кордоном? Де голосуватимуть українці, котрі проживають в Російській Федерації? Про права виборців і роботу закордонних виборчих дільниць в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Права людини понад усе" говорили з головою правління ВГО "ОПОРА" Ольгою Айвазовською.

Ведуча:

Ірина Славінська 

Ольга Айвазовська розповіла, як українці, котрі проживають закордоном, можуть голосувати і де саме це відбувається.

"Перш за все, вибори відбуваються виключно на території України, закордоном територія України  це дипломатичні установи і консульства. Відповідно, виборчі дільниці можуть бути відкриті виключно в цих установах. Інформація щодо їх місцерозташування є доступною", — сказала Айвазовська.

За словами Ольги Айвазовської, якщо є необхідність і розуміння того, де саме буде перебувати громадянин на тимчасовій основі в день виборів 31 березня або 21 квітня, варто завчасно потурбуватися про те, щоб забезпечити своє активне конституційне виборче право.

"Якщо ви знаходитеся на території України в межах кордонів України, можете завчасно звернутися до державного реєстру  виборців, відділ якого  знаходиться в Міністрстві закордонних справ. По факту ми маємо один національний одномандатний виборчий округ в межах України і також один закордонний виборчий округ, опікується яким і залучений лише в цій частині Міністерство закордонних справ. Він об'єднує всі дільниці в межах всіх країн, де присутні дипломатичні установи і консульства нашої країни", — зауважила Айвазовська.

Голова правління громадської організації "ОПОРА" зазначила, що весь перелік дільниць і дипломатичних установта консульств є на сайті Міністерства закордонних справ, також можна ознайомитися з процедурою на сайті Державного реєстру виборців.

"Навіть примірники заяв, з якими необхідно звертатися, зараз є у відкритому доступі в мережі Інтернет, тобто доступ до інформації є. Головне, щоб ті українці, які планують бути мобільними в день виборів, могли це зробити на території України, а ті, які вже перебувають закордоном, їм доведеться звернутися до представництва держави Україна на місцях, тобто в дипломатичні установи і консульства",  повідомила Айвазовська.

Читайте також: Директорка "Восток-SOS" Дворецька: запорукою відсутності фальсифікації є активний виборець

Ольга Айвазовська зауважила, що якщо громадянин України закордоном перебуває  на консульському обліку, ці звернення вже не потрібні.

"По факту, такі громадяни автоматично включаються у списки виборців на закордонному окрузі. Якщо ні, то  потрібна ініціатива самого громадянина, щоб попіклуватися про своє волевиявлення. Якщо громадянин, виїхавши закордон з власної ініціативи, стає на консульський облік, тому що він працює закордоном офіційно, ця інформація повідомляється дипломатам, тоді він на ньому перебуває",  додала Айвазовська.

За словами Ольги Айвазовської, офіційні цифри свідчать про те, що закордоном мало громадян перебуває на офіційному обліку. 

"В 2014 році близько 50 тисяч громадян стояли на консульському обліку в межах Російської Федерації, загалом там проголосувало 1153 громадянина. Явка на закордонному виборчому окрузі низька. Високі показники явки 2014 року зафіксовано на рівні 76 тисяч по всьому світу. Проблема включення і форма реалізації виборчих прав наших громадян закордоном є глобальною і системною",  говорила Айвазовська.

Ольга Айвазовська зауважила, що наприклад, на території Австралії лише 1 виборча дільниця.

"В Італії теж небагато дільниць, але там найвища явка по всьому світі. Топ країни, де українці активно голосують, це Італія, Німеччина, США, Чехія, Португалія, тобто ті, де є об'єднана українська громада. Існують проблеми не лише логістичного порядку,  чи яким чином бути включеним до списків виборців, а й з пропускною спроможністю дільниць", сказала Айвазовська.

На думку голови правління громадської організації "ОПОРА", вибори 2019 року належним чином профінансовані.

"Витрати на президентські вибори становлять близько 1 мільярду 900 мільйонів гривень, парламетські 1 мільярд 600 мільйонів гривеань. Станом на зараз, закордоном перебуває  за данними прикордонної служби, 4 мільйони громадян. В нас немає формату дистанційного голосування, тому, крім 31 березня і 21 квітня, не буде можливості проголосувати в жоден з інших днів", говорила Айвазовська.

Ольга Айвазовська додала, що вважає, що голосування на закордонному виборчому  окрузі в цілому на результати виборів по Україні не впливає.

"На сайт Державного реєстру виборців є можливість перевірити себе в реєстрі. Нерезиденти України не голосують на українських виборах, це може зробили лише громадянин України", повідомила Айвазовська.

Читайте також Вибори 2019: як проголосувати не за місцем прописки

Нагадаємо, Центральна виборча комісія оголосила про початок виборчого процесу з 31 грудня 2018 року,  офіційне висунення кандидатів дозволено до 3 лютого. Окружні виборчі комісії повинні бути створені до 18 лютого включно, дільничні — до 12 березня.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ Ольги Айвазовської