Болгарія та Росія можуть збудувати газопровід в обхід України — ЗМІ

Болгарія та Росія можуть збудувати газопровід в обхід України — ЗМІ

Болгарія може почати будівництво нового газопроводу для перекачування російського газу з Туреччини до Сербії в обхід України.

Про це повідомляє EUobserver.

Як повідомляється, три фірми — російський "Газпром", болгарський "Булгаргаз" і швейцарська фірма "МЕТ" уклали контракт на використання нового газопроводу. Проект оцінюють в €1,4 мільярда.

На думку дипломатів Євросоюзу та Сполучених Штатів Америки, цей проект "може посилити залежність Євросоюзу від газу та підірвати українську безпеку, адже Росія також будує газопровід "Північний потік-2" в обхід української газо-транспортної системи".

Новини по темі — Про транзитні можливості України вже слід забути — Рябцев

Як повідомлялося, на початку року міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що "газопровід "Північний потік-2" руйнує наслідки санкцій проти Росії та вбиває Україну".

Нагадаємо, що Північний потік-2 ще не побудований, але загрожує тим, що Росія зможе в обхід України здійснювати транзит газу до Європи. Таким чином, Україна втрачає функцію країни-транзитера.

Як повідомлялося, палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію, у якій виступила проти завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". У резолюції, зокрема, міститься заклик до урядів європейських держав відмовитися від "Північного потоку-2" а також йдеться про те, що газопровід "є кроком у зворотному напрямі у тому, що стосується забезпечення енергетичної безпеки Європи й інтересів США".