Справа Гандзюк: на якому етапі розслідування зараз знаходиться справа

Справа Гандзюк: на якому етапі розслідування зараз знаходиться справа

Керівник ГО "Речовий доказ" Назарій Кравченко та журналіст Сергій Нікітенко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" розповіли, на якому етапі зараз перебуває розслідування справи про вбивство Катерини Гандзюк.

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"Якщо говорити про роботу правоохоронних органів, то від поліції цю справу забрали. Як активісти ми бачили, що поліція, або, скажімо, керівництво поліції максимально хотіло заблокувати цю справу. На даний момент від поліції ця справа передана до Служби безпеки", — зазначив Назарій Кравченко.

Керівник ГО "Речовий доказ" зауважив, що проблема, яку першочергово потрібно вирішити в суспільстві, це протокол взаємовідносин суспільства, громадян і влади.

"Зрушенням є те, що подали в розшук цього кримінального авторитета, який, якщо я не помиляюсь, працював в Херсонській облраді. Проте проблема, яку нам першочергово потрібно вирішити в суспільстві, це протокол взаємовідносин суспільства, громадян і влади, те, як ми взагалі обмінюємось інформацією, те, як ми ставимося один до одного", — сказав Кравченко.

Сергій Нікітенко додав, що влада підходить до цих подій з острахом.

"Мені здається, що влада підходить до цих подій з острахом визнати, що представники влади є фактично замовниками, можуть бути замовниками. Ми бачимо, що вони дуже і дуже не хочуть називати ці прізвища, тому що не прийнято в українські традиції здавати своїх. Так нам здається", — сказав він.

Нікітенко додав, що основним позитивним моментом є те, що нардепи почали говорити про проблему.

"Основний позитивний момент я бачу в тому, що нардепи побачили, як живе справжня Україна. І як на мене, це дуже позитивний момент, що вони побачили, що людей в регіонах банально вбивають, вбивають на замовлення "місцевих князьків", які самі себе назвали "князями". І вони почали про це говорити", — прокоментував Нікітенко.

Читайте також — Відверта до непристойності і з державницьким мисленням: три спогади про Гандзюк

Нагадаємо, в одній з лікарень Києва 4 листопада померла радниця мера Херсона, в.о. керуючої справами виконавчого комітету міської ради Херсона Катерина Гандзюк. 31 липня Катерину Гандзюк у Херсоні облили концентрованою сірчаною кислотою. Вона перенесла 11 операцій та перебувала в реанімації в Києві. Справа Гандзюк набула громадського резонансу і її кваліфікацію кілька разів змінювали: спочатку "хуліганство", потім "умисні тяжкі тілесні ушкодження", згодом "замах на вбивство" (15 стаття ККУ стосується замаху на злочин,  115 стаття – умисного вбивства). 20 серпня голова Нацполіції Сергій Князєв повідомив, що затримано 5 осіб, які "підозрюються слідством в організації та співучасті у скоєнні замаху на вбивство" Гандзюк.

Верховна Рада України вирішила створити тимчасову слідчу комісію для контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів.

Як повідомлялося 4 грудня 2018 року на сайті Центру інформації про права людини, генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що у справі про вбивство керівниці справами Херсонського міськвиконкому оголошено підозру громадянину Левіну на прізвисько Москал-молодший, який раніше був судимий за організацію вбивств і нападів на водіїв у Херсонській області. За його словами, Левін утік з України в день, коли почалися затримання у справі Гандзюк, а нині вживаються заходи, щоб затримати його за міжнародними дорученнями за кордоном.

У свою чергу батько загиблої активісти Віктор Гандзюк звернувся до президента Петра Порошенка й лідерки партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко дати політичну оцінку діям голів Херсонської ОДА та обласної ради. Звернення Віктор Гандзюк виголосив на засіданні тимчасової слідчої комісії, яка розслідує напади на громадських діячів.

Прослухати повну версію.

Фото з соцмереж Катерини Гандзюк