Очільниця громадської організації: комунікація на тему сексу є органічною частиною виховання дитини

Очільниця громадської організації: комунікація на тему сексу є органічною частиною виховання дитини

Секс-просвіта в Україні: коли варто починати говорити з дітьми про секс? Хто повинен про це говорити? І чим так обурила інтернет-простір очільниця ГО "Студена" Анастасія Мельниченко? Про все це в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Модуль знань" говорили очільниця ГО "Студена" Анастасія Мельниченко та психолог Дмитро Ларін.

Ведуча:

Ольга Вернигоренко

Нещодавно очільниця громадської організації Анастасія Мельниченко збурила інтернет простір своїм дописом на власній сторінці у Фейсбуці. Там жінка розповіла про те, як разом із дванадцятирічним сином відвідала курси із секс-просвіти для батьків і дітей, проте, як її син здивувався, що контрацептиви бувають ароматизовані і з різними смаками. Наступного дня на одному з інтернет-порталів вийшов матеріал під заголовком "Українська феміністка привчила сина облизувати презервативи". 

Що це за курси, які ви відвідали?

Анастасія Мельниченко: є така жінка, яка дуже давно займається секс-просвітою, пише на цю тему матеріали у Фейсбуці, видає книжки для дітей, де дуже грамотно викладено відповідно до віку дітей якісь матеріали стосовно сексу, інтимної гігієни і так далі. Я хотіла привести на її лекції дитину, тому моніторила її сторінку, щоб повести сина на розмову для категорії дітей віком 11+. 

Про що йшлося у вашому дописі на Фейсбуці?

Анастасія Мельниченко: моя дитина після лекції поділилася зі мною тим, що його вразило те, що виявляється презервативи бувають різні за запахом і смаком. Дитяча безпосередність, з якою він це розповідав, мене розсмішила. Він сказав, що класно, що вони є з певними запахами, бо в тата в квартирі пахне м'ясом, тому зможе занюхувати цей неприємний запах презервативом з приємним. Для дітей презервативи - це матеріал, щоб робити чудові бомбочки, а не річ за призначенням. І цим я вирішила поділитися, бо навіть не думала, що мій допис можна так перекрутити. 

Чи існує сьогодні в Україні секс-просвіта?

Дмитро Ларін: якоїсь розробленої програми по секс-просвіті по факту не існує і в нас йдуть дискусії, щоб визнати те, що секс-просвіта є важливою і її важливо запроваджувати в школах. Однак одразу з'являється питання, з якого віку це потрібно робити. Її потрібно впроваждувати з 3 років, на кожному рівні розвитку треба пояснювати дитині, що таке секс-просвіта. Культура секс-просвіти має бути присутньою, щоб підліток не боявся цих питань. Ми звикли табуювати тему сексуальності, що це окрема царина, в яку непотрібно лізти, а насправді секс-просвіта полягає в тому, коли і дитина, і дорослі можуть про це вільно спілкуватися.

Секс у 12-13 років, чи не за рано це?

Дмитро Ларін: з психологічної точки зору це не такий бажаний вік для цього. Але ми повинні розуміти, що дитина частіше за все, коли має зв'язки у такому віці, має невирішені психологічні проблеми. Статистика говорить, що в Україні, на жаль, поширеним є займатися сексом в 12-13 років і за цим показником ми перші в Європі. 

Анастасія Мельниченко: секс-просвіта включає те, що попереджає про наслідки. Я з дітьми говорю, що в такому віці займатися сексом рано, і те, що тіло дозріло, не є достатньою підставою займатися сексом. 

Чи всю правду мають знати діти про секс та як правильно подавати цю інформацію?

Дмитро Ларін: можна цю правду подавати лаконічно і частинами. Дитина може ставити конкретні питання, наприклад, як вона з'явилася. Батьки можуть це пояснити елементарно, говорячи про те, що мама і тато зустрілися, полюбили один одного, в них були стосунки, а потім дуже хотіли, щоб у них з'явилася дитина.

Фактично, на елементарному рівні дитина отримує відповідь, задовольняється нею, тому не буде шукати інші джерела відповіді. Це може бути в 5 років. Якщо ми говоримо про 3-4 роки, дитина просто має розуміти, що в неї є статеві органи, власне тіло і вона має за ним доглядати. 

Які можуть бути проблеми, пов'язані з відсутністю достовірної інформації про секс у підлітковому віці?

Дмитро Ларін: це можуть бути прояви в більш юнацькому чи дорослому віці. Підлітки, які мають перекручене уявлення про секс, можуть формувати певне розуміння і уявлення про секс, кохання та стосунки загалом. Тобто їм буде складно побудувати дорослі та нормальні стосунки. 

Якою має бути секс-просвіта в Україні?

Анастасія Мельниченко: на мою думку, батьки мають розуміти, що комунікація на тему сексу є органічною частиною виховання дитини і якщо вони відчувають певний дискомфорт говорити про це, то це скоріше про них, а не про тему. Вони мають проробити якісь певні травми, які з цим пов'язані. В школі бажано, щоб були фахівці, які розповідають на цю тему, я особисто проти розділення хлопчиків і дівчаток, тому що їм цікаво дізнатися, що відбувається з протилежною статтю. 

Дмитро Ларін: вона має бути цікавою, фаховою і це має бути така освіта, яка має наступність на кожному віковому етапі розвитку.

Прослухати детальніше можете за посиланням