Високий рівень захворюваності на кір спричинений недовірою до вакцин — Лапій

Високий рівень захворюваності на кір спричинений недовірою до вакцин — Лапій

Високий рівень захворюваності на кір спричинений, зокрема, недовірою населення до вакцин.

Про це в коментарі Українському радіо сказав головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій.

За його словами, наявних в Україні вакцин від кору достатньо, щоби провести планову вакцинацію дітей та інших нещеплених.

"Безплатна імунізація від кору проводиться серед груп ризику: зокрема, дітей, лікарів, працівників освіти, військових", — повідомив Федір Лапій.

Водночас  в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила під час засідання Кабінету міністрів, що від початку року на кір захворіло майже 12 тисяч людей. Більшість із них не були вакциновані.

"Зараз по всій країні є майже мільйон сто тисяч вакцин і додатково є понад 400 тисяч доз, що зберігаються на складах. У лютому планується додаткове вакцинування дітей спочатку у Львівській області, де найбільша кількість хворих на кір, а потім і в інших регіонах, — сказала Уляна Супрун.

 

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я не оголошуватиме епідемії кору в Україні.

Кір — небезпечне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Симптомами кору є значне підвищення температури, висип, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей. Серед ускладнень кору — отит, бронхіт, пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця хвороба може призвести навіть до смерті.
 
 
Зазначимо, у 2019 році вперше в історії свідома відмова від щеплень увійшла до щорічного списку 10 глобальних загроз здоров’ю, який формує Всесвітня організація охорони здоров’я.
 
Федір Лапій, фото з соцмереж