Юрчишин: легкий шлях залучити іноземні кошти в країну — це обмежити корупцію

Юрчишин: легкий шлях залучити іноземні кошти в країну — це обмежити корупцію

Легкий шлях залучити іноземні кошти в країну — це обмежити корупцію, переконаний голова правління "Transparency International Ukraine" Ярослав Юрчишин. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував, завдяки чому Україна покращила своє становище в "Індексі сприйняття корупції" на 10 пунктів.

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Це один з тих світових рейтингів, які враховують, наприклад, міжнародні інвестиційні фонди з питанням входити чи не входити в країні зі своїм капітаном. Тобто для Світового банку, для Європейського банку реконструкцій та розвитку важливо, щоб рівень корупції в країні був не високим, бо це гарантує те, що кошти, інвестовані в цю країну, в кінцевому випадку принесуть величезний прибуток не лише самій країні, а й тим компаніям, які в неї інвестували. Мова також йде й про приватні інвестиційні фонди. Тобто коли Кабінет міністрів чи президент підіймає питання про те, що нам потрібні іноземні інвестиції, то дуже легкий шлях їх залучити — це обмежити корупцію, — зазначив Ярослав Юрчишин.

Голова правління "Transparency International Ukraine" зауважив, які два компоненти сприяли тому, що Україна покращила своє становище в "Індексі сприйняття корупції".

"Є два компоненти цього досягнення. Перший, який є більш суттєвим цього року, це падіння наших конкурентів по списку, наприклад, Казахстану, Азербайджану, які втратили бали і опустилися вниз по рейтингу. Другий —  це вже безпосередньо наш внесок. Ми набрали 2 бали у зв’язку з автоматичним відрахуванням ПДВ, тобто скасуванням корупції в цій сфері — поверненням податку на додану вартість. Крім того, на це вплинув розвиток систем державних закупівель і державних незалежних аукціонів "Prozorro" та "ProZorro. Продажі", а також оптимістичний темп створення Антикорупційного суду", — сказав він.

"Таким чином, ми дали відповіді на 3 питання. Перше — які стосунки між владою та бізнесом. Друге — краще управління державними активами. Третє — перспективи отримати шанс на справедливість в тих справах, в яких підозрюються топ-корупціонери", — додав Юрчишин.

Нагадаємо, Міжнародна антикорупційна організація Transparency International оприлюднила результати дослідження "Індекс сприйняття корупції-2018" , згідно з якими Україна покращила свої показники.

За даними дослідження "Індекс сприйняття корупції-2018", результат України – 32 бали та 120 місце серед 180 країн. Таким чином,Україна здобула ще 2 бали та піднялася на 10 пунктів.

Прослухати повну версію.

На фото — голова правління "Transparency International Ukraine" Ярослав Юрчишин, джерело — www.facebook.com/yaroslav.yurchyshyn