Труба: ДБР розслідує провадження щодо трьох нардепів

Труба: ДБР розслідує провадження щодо трьох нардепів

Слідчі Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування в 3417 провадженнях, серед осіб, щодо яких відкриті кримінальні провадження фігурують 3 народних депутата та 25 посадовців категорії "А".

Про це заявив під час брифінгу директор ДБР, повідомляє прес-служба відомства.


"Станом на сьогодні ДБР здійснює досудове розслідування в 3417 провадженнях. Найбільше проваджень розслідують слідчі Полтавського та Київського територіальних управлінь ДБР: 703 та 624 – відповідно. У центральному апараті – 170 проваджень. 2674 провадження надійшли з інших органів, 743 – відкриті слідчими ДБР", — розповів Роман Труба.

Він також зазначив, що 150 обвинувальних актів вже скеровано до суду. З них 142 стосуються військових злочинів, решта — одержання неправомірної вигоди, зловживання впливом тощо. Серед осіб, щодо яких відкриті кримінальні провадження, фігурують 1639 правоохоронців, 1391 військовослужбовець, 66 суддів, 3 народних депутата та 25 посадовців категорії "А".

Водночас, Роман Труба зауважив, що найбільше кримінальних проваджень стосується правоохоронців — 503 провадження стосуються перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу.

Крім того, бюро розпочало розслідувати ті злочини, розкриттям яких в Україні фактично ніхто не займався — перевищення службових повноважень, яке супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого, діями, за відсутності ознак катування — 245 проваджень; катування — 14 проваджень.

"Це складні злочини, які не можуть бути швидко розкриті. Більше того – розслідуванням катувань в Україні фактично не займалися. І це те, за що взялося Державне бюро розслідувань. Ми не лише зареєструємо провадження, ми зберемо докази та скеруємо обвинувальні акти до судів", — додав директор ДБР.

Нагадаємо, 27 листопада в Україні почало роботу Державне бюро розслідувань, були відкриті перші кримінальні провадження.

Читайте також — Тимчасова відсутність оперативників глобально не впливатиме на роботу ДБР — Лємєнов

Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність. ДБР, серед іншого, розслідує злочини, вчинені службовими особами Національного антикорупційного бюро України, керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами САП.

На фото — директор ДБР Роман Труба