Чапутович закликає відправити в Україну миротворчу місію ООН

Чапутович закликає відправити в Україну миротворчу місію ООН

Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович виступив із цією пропозицією у Брюсселі на зустрічі міністрів з європейських країн-членів Ради Безпеки ООН.

Про це повідомляє Польске радіо.

За даними видання, Чапутович закликав розглянути можливість відправки до України миротворчої місії ООН на зустрічі міністрів з європейських країн-членів Ради Безпеки ООН із головою дипломатичного відомства ЄС Федерікою Моґеріні у Брюсселі.

"Для нас важливе збереження проблеми агресії проти України на порядку денному міжнародних форумів, у тому числі й ООН. Варто розглянути чергові ініціативи, які наблизять нас до вирішення цього конфлікту, як, можливо, створення організації, миротворчої місії ООН в Україні, або також посади спеціального представника генерального секретаря ООН з питань України", — сказав міністр.

Нагадаємо, під час головування Польщі у Раді Безпеки ООН у травні 2018 року відбулася дискусія, присвячена Україні. Тоді прозвучала критика агресивної поведінки Росії. Міністр Чапутович повідомив, що у червні 2018 року вже на засіданні Генеральної Асамблеї ООН заплановано дебати про становище на окупованих територіях України. В кулуарах штаб-квартири ООН після закінчення засідання Ради безпеки із українського питання Чапутович запропонував ООН призначити спеціального представника організації з питань України.

За підсумками засідання 29 травня Рада Безпеки ООН схвалила заяву голови організації щодо ситуації в Україні, в якій висловлюється підтримка територіальній цілісності України, засуджуються порушення режиму припинення вогню та міститься заклик до виведення важкого озброєння.

 

Новини по темі — В резолюції ГА ООН вперше сказано, що РФ порушила Будапештський меморандум

Нагадаємо, 17 грудня Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка засуджує агресію Росії в Азовському та Чорному морях. Організація закликала Росію утриматися від перешкоджання законній реалізації навігаційних прав і свобод України в Чорному і Азовському морях та Керченській протоці а також засудила будівництво та відкриття Росією в Керченській протоці мосту.

Крім того, в ООН засудили утиски Росією комерційних суден і обмеження нею міжнародного судноплавства в Чорному і Азовському морях. Також Росію закликали "негайно звільнити українські кораблі так екіпажі".

На фото Яцек Чапутович