Біологиня розповіла про користь яблук

Біологиня розповіла про користь яблук

В яблуках повно заліза, так стверджує міська легенда. Тому під яблуню часто закопують іржаве залізяччя.  А ще в яблуках є вітамін С. Тому треба їсти яблука, що більше, то краще. Чи правда це дізналися в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

Насправді, в яблуках мало заліза. Лише два відсотки від денної норми. Чого ж тоді вони стають брунатними, коли ми їх надкушуємо? Уся річ в окисленні гідрохінонів. Гідрохінони - це поширені в рослинах сполуки, вони окислюються під дією ферментів та кисню. Яблуко має ферменти поліфенолоксидази і хінони, проте вони не контактують. Але варто надкусити, як клітини починають руйнуватися, їх компоненти змішуються і тому утворюються полімерні молекули, які змінюють колір. Те саме відбувається із почищеною картоплиною чи скибкою авокадо або в процесі виробництва чорного чаю.

Чи достатньо вітаміну С в яблуці? Ні! Бо в одному великому яблуку - лише десята частина денної норми вітаміну С.

Проте в яблуках багато фруктози. Вона засвоюється повільніше, ніж глюкоза чи цукроза, тому може затримуватися в кишківнику і викликати здуття. Через це яблучна дієта - це не найкращий вибір.

Чи це означає, що яблука не корисні? НІ! Яблука дуже корисні і їх варто їсти щодня.

Вони містять пектин - розчинну клітковину. В одному яблуку - п’ята частина денної норми клітковини. Бактерії, що живуть в нашому кишківнику, утворюють з клітковини жирні кислоти з коротким ланцюгом та незамінні амінокислоти.

Яблучна яскрава шкірка - це джерело флавоноїдів, сполук, які  мають антиоксидантну дію. Дослідження показали, що споживання яблук та інших яскравих продуктів на чверть знижує ризик раку підшлункової залози. Поліфеноли яблук також тамують прояви астми, хвороби Альцегеймера, а клітковина стає на заваді атеросклерозу і запобігає коливанню рівня цукру.

Яблука треба ретельно мити, але можна не чистити. Адже саме в шкірці багато клітковини і поліфенолів. Якщо Ви боїтеся пестицидів, то знайте: на яблуках вже не самі пестициди, а їх залишки, бо пестициди швидко руйнуються на сонці. Цього достатньо, щоб зменшити їх кількість.

Але яблука кислі і саме це псує емаль зубів. Стоматологи радять нарізати яблука скибочками і жувати їх кутніми зубами. Яблука корисно тушкувати або їсти їх запеченими, засушеними чи навіть робити з них пастилу. Але не забувайте, що сушені яблука і пастила значно калорійніші за свіжі, бо концентрація в них мікроелементів значно більша.  А от сік геть не корисний. У ньому немає клітковини, проте багато цукру і кислоти.

Прослухати детальніше можете за посиланням