Президент Всеукраїнської асоціації пекарів розповів, як споживати хліб з користю

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів розповів, як споживати хліб з користю

Голова правління ПРАТ "Київхліб" та президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда в ефірі Українського радіо в програмі "Жити краще" розповів, як споживати хліб з користю.

Ведучі:

Марина Кулікова, Оксана Маловічко

 З яких сортів зараз випікають хліб?

— Зараз, насамперед, хліб випікають з пшеничного та житнього борошна. Воно є основою хліба. Частково можуть додавати кукурудзяне або вівсяне борошно.

На що потрібно звертати увагу, обираючи хліб?

— Кожна людина повинна самостійно обирати. Але в раціоні кожної людини повинен бути хліб на основі житнього борошна. Найбільше природної клітковини знаходиться саме в житі. Крім того, споживання білого хліба не є шкідливим. Потрібно звертати увагу на кількість. Тобто важливо "скільки", а не "що".

Тобто житній хліб — найкорисніший?

— Для організму найлегшим хлібом, який переробляється нашими органами травлення, є хліб з пшеничного борошна першого та другого ґатунку.  Друге місце посідає житній хліб. Заварні сорти — є найважчими для організму.

Дріжджовий та бездріжджовий хліб. Поясніть різницю у технології приготування і як це впливає найого властивості.

— Пишного і високого бездріжджового хліба не існує. Є думка, що він корисніший, оскільки не містить дріжджів. Це – міф і маркетинговий хід. Насправді ж, закваска і дріжджі – одна й та сама культура. Просто закваска має рідкий стан. Виходить, що звичайний "український хліб" теж можна вважати "бездріжджовим", бо у ньому не використовуються пресовані дріжджі, а чисті молочно-кислі бактерії.

А лаваш — цебездріжджовий хліб?

— Ні. У лаваші теж є дріжджі. Є страхи довкола дріжджів. Дріжджі — це білок. Температура випікання хліба перевищує 300 градусів. Таким чином, відбувається денатурація білка, і нічого не залишається.

 

 

На фото: ведучі Марина Кулікова і Оксана Маловічко та президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда

Чи використовуються барвники при випіканні хліба?

— Я можу говорити лише про промислове виробництво. Коли виробник використовує барвники, він повинен винести це на маркування. При покупці ви повинні звернути увагу на те, що стоїть на маркуванні. У класичні хліба нічого не додають.

Як правильно зберігати хліб? Від чого залежить термін зберігання?

— Хліб — це живий організм, і він має обмежений термін реалізації. Якщо ми беремо не запаковану буханку хліба, наприклад, "український хліб", то це 36 годин з моменту виходу з печі, а для батона — це 24 години з моменту виходу з печі. Протягом цього часу виробник зобов’язаний вам гарантувати безпечність цього продукту. Після закінчення терміну реалізації цього виробник не може гарантувати, оскільки відбуваються процеси старіння хліба, змінюється його смак та зовнішній вигляд. Пакований "український хліб" може зберігатись протягом 72 годин, а батон — 48 годин. Найбільший термін придатності мають хліби заварної групи. Це може бути і 5 днів.

Прослухати повну версію.

Джерело фото: Pinterest