Біологиня розповіла, що слід знати про холестерин і як запобігти хворобам серця та судин

Біологиня розповіла, що слід знати про холестерин і як запобігти хворобам серця та судин

Ми чули, що є поганий холестерин, і через нього стаються інфаркти та інсульти. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" розібралися, що слід знати про холестерин і як запобігти хворобам серця та судин!

Ведуча:

Дарія Озерна

Холестерин це різновид жирів. Він нам потрібен для утворення вітаміну Д, статевих гормонів і жовчних кислот. Холестерин бере участь у засвоєнні жиророзчинних вітамінів і підтримує клітинні мембрани. Чверть холестерину нашого тіла знаходиться в головному мозку.

Холестерин нерозчинний у воді, тому в крові його транспортують білки. Вони мають різні фракції, і порушення їх співвідношення вважають однією із причин розвитку атеросклерозу і зростання ризику хвороб серця і судин. Тому кардіологи і сімейні лікарі призначають нам розгорнуті аналізи на рівень холестерину, особливо якщо є скарги, наявні серцево-судинні хвороби, або діабет, ожиріння, куріння, гіпертонія та сімейна історія ранніх серцево-судинних хвороб. Скринінг, тобто аналізи рівня холестерину про всяк випадок, радять роботи щоп’ять років, якщо вам 40 і старше.  – тоді раніше за призначенням лікаря. Краще запобігти, ніж лікувати, знаємо ми.

Отже, в чому полягає первинна профілактика серцево-судинних і порушення рівня холестерину?

Тримайте вагу в нормі. Індекс маси тіла має бути менше 25. Талія - до вісімдесяти сантиметрів в жінок, і до дев’яноста чотирьох сантиметрів в чоловіків.  Вісцеральний жир, тобто живіт, це бомба сповільненої дії.

Будьте фізично активними! Принаймні півгодини щодня, або 150 хвилин на тиждень.

Дотримуйтеся здорового раціону! Його основу мають скласти цільнозернові злаки, овочі, фрукти, бобові і горіхи, а солодощів, копченостей і алкоголю - зовсім мало і не щодня.

Не уникайте жирів! Вони мусять бути, але корисні. Це - горіхи, насіння, оливкова та ріпакова олія, скумбрія, оселедець, і трохи вершкового масла або сала.

Клітковина рятує серця! Вона знижує рівень холестерину та цукру в крові і навіть лікує наші харчові звички. Їжте щодня яблука, гарбуз, корінь селери, буряк, вівсянку, нут і сочевицю.

Відмовтеся від куріння і алкоголю. Не можете відмовитися? Невпинно зменшуйте дозу.

Не займатеся самолікуванням, займайтеся лише профілактикою, а лікувати мають лікарі. Холестерин може бути не в нормі через спадковість або інші хвороби, і тоді самим лише раціоном і спортзалом його не покращити.

Прослухати детальніше можете за посиланням