Заборона місцевій владі класти гроші на банківські депозити є абсолютно виправданою — Ганущак

Заборона місцевій владі класти гроші на банківські депозити є абсолютно виправданою — Ганущак

Заборона уряду місцевим владам класти гроші на банківські депозити є абсолютно виправданою, переконаний директор "Інституту розвитку територій" Юрій Ганущак. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведуча:

Христина Стець

"З точки зору теорії публічних фінансів, розміщувати кошти на депозитах — це порушення загальних принципів. Це не власні кошти корпоративної особи. Це кошти платників податку. Тобто це є порушенням вільної конкуренції на ринку цінних паперів. Крім того, якщо є зайві кошти, які ставляться на депозит, це означає, що надмірно оподатковано платника податку. Саме через те приказначейській системі оподатковування бюджету заборонено взагалі класти кошти на депозит", — зазначив Юрій Ганущак.

Він зауважив, що заборона уряду місцевій владі класти гроші на банківські депозити є абсолютно виправданою.

"Вчора, 23 січня, схвалили заборону класти на депозит кошти загального фонду. Раніше була практика виплат двічі на місяць, а також клали кошти на депозит, аби на цьому щось заробити. Сама система казначейського єдиного рахунку передбачає те, що казначейство маневрує коштами і сплачує рахунки не тільки місцевих бюджетів, але й державного бюджету. Крім того, казначейство надає короткотермінові позики тим місцевим бюджетам, які слабкі. До того, як була введена казначейська система, вони брали кошти на виплату зарплати у банках і платили достатньо великі відсотки. Казначейська форма — це своєрідний вид солідарності. Тому те, що зробило міністерство фінансів, є абсолютно виправдано, хоча уряд заборонив тільки кошти загального фонду, оскільки по коштах спеціального фонду, у першу чергу це бюджет розвитку, потрібна акумуляція коштів для одноразових, достатньо великих виплат", — сказав він.

Він наголосив, що доки не буде системи договорів між казначейством і місцевими бюджетами про безумовну оплату рахунків, то тимчасово буде зберігатися можливість покладення коштів на депозит в частині бюджету розвитку.

"Таким чином, доки не буде системи договорів між казначейством і місцевими бюджетами про безумовну оплату рахунків і взяття дострокових зобов’язань, то тимчасово ще буде зберігатися можливість покладення на депозит саме в частині бюджету розвитку", — додав Ганущак.

Слід зазначити, що "левова частка коштів місцевих бюджетів — це закріплений загальнодержавний податок на доходи фізичних осіб. Тому держава має право цими коштами маневрувати і встановлювати певні обмеження".

Нагадаємо, міністерство фінансів заборонило містам розміщувати тимчасово вільні кошти загального фонду на депозитних рахунках. Заборона стосується коштів загального фонду місцевих бюджетів і діє до 31 грудня 2019 року.

Прослухати повну версію.