Позов до гурту "Антитіла": позивач не з'явився до суду, засідання перенесли

Позов до гурту "Антитіла": позивач не з'явився до суду, засідання перенесли

Позивач Сергій Лапковський, що раніше подав на гурт "Антитіла" у суд з вимогою сплатити йому понад 1 млн гривень, не з’явився на перше підготовче судове засідання. Про це гурт повідомив на своїй офіційній сторінці.

"Сьогодні ні позивач Лапковський, ні жоден з його представників не з’явилися на перше підготовче судове засідання по справі. Стало відомо, що попередні адвокати відмовилися представляти його інтереси в суді. Схоже епопея «Лапковський проти гурту Антитіла» триватиме довго", – йдеться в повідомленні.

Раніше лідер гурту "Антитіла" Тарас Тополя в ефірі "ДеньПРО" пояснив, що позивач Сергій Лапковський у жовтні 2012 року зареєстрував патент на поєднання певних музичних тональностей і темпів.

"Суть його позову у тому, що "Антитіла" мають декілька пісень, написаних в конкретній тональності і в конкретному темпі, який він запатентував, – пояснив Тарас Тополя. – У нього під кожну тональність, запатентований свій темп. Якщо ваша пісня звучить у тональності і в конкретному темпі, який запатентований у нього відносно цієї тональності, ця пісня підпадає під захист його патенту, і артист мусить відшкодовувати".

Окрім цього, артист пояснив, що судові тяганини можуть загрожувати багатьом українським музикантам.

"Його метою є збагачення на музикантах. Якщо брати глобально, то від 2012 року, коли його патент вступив у силу, десь 20% пісень, написаних українськими артистами, можуть підпадати під цей патент і артисти, що їх написали, можуть стати жертвами цієї людини", – зауважив музикант.

Тарас Тополя додав, що гурт принципово не хотів закривати справу за домовленістю поза судом, бо "хоче раз і назавжди прикрити цю лавочку".

"Якщо з такими людьми хоча б один відомий успішний артист почне домовлятися, то він почне тероризувати і здійснювати свої атаки на інших артистів, які мають менше сил, змоги і публічного ресурсу для того, щоб протистояти, – пояснив співак. – Ми хочемо раз і назавжди прикрити цю лавочку, відмотати все назад, у стан нормальних речей, коли артисти можуть вільно писати, створювати музику і не боятися, що якісь махінатори зможуть просто так, керуючись якимись прогалинами в законодавстві, вимагати кошти з артистів".

Наступне судове засідання по справі "Лапковський проти гурту Антитіла" перенесли на 11 лютого 2019 року. Воно розпочнеться о 10.00