Тисячі венесуельців вийшли протестувати проти Мадуро — ЗМІ

Тисячі венесуельців вийшли протестувати проти Мадуро — ЗМІ

Тисячі венесуельців вийшли на вулиці, щоб змусити президента Ніколаса Мадуро піти з посади президента країни.

Про це повідомляє Нью Йорк Таймс.

За інформацією видання, вийти на загальнонаціональний протест закликали представники опозиції Національної асамблеї (парламент Венесуели).

Як повідомляється, демонстрація є частиною поновленого протистояння у Венесуелі в 2017 році, яке не мало успіху — тоді сили безпеки країни розгромили протестувальників. Опозиція сподівається, що велика кількість протестуючих допоможе переконати військовослужбовців країни не ставати на бік Мадуро.

У 2017 році під час кампанії громадянської непокори була паралізована робота торгових точок і транспорту в багатьох містах країни. На вулицях були споруджені барикади. Життя в районах столиці Каракаса, що є оплотом опозиції, майже зупинилося. З початку протестів  у країні затримали близько чотирьох тисяч людей, загинули 90 осіб, понад 750 людей дістали поранення. 452 людини постали перед військовими трибуналами, ще 438 – потрапили  за грати.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро починає другий термін перебування на посаді всупереч міжнародній критиці. 10 січня відбулася його інавгурація, Мадуро збирається очолювати Боліварську Республіку Венесуела наступні шість років — до 2025 року.

За даними ЗМІ, десятки антиурядових демонстрацій по всій країні вибухнули за одну ніч. Лідери опозиції говорять, що зусилля, спрямовані на витіснення Мадуро, який присягнув на другий термін 10 січня, мають більше шансів на успіх, тому що його уряд руйнується під вагою економічної кризи і є більш ізольованим, ніж будь-коли.

Венесуела перебуває у глибокій політичній та економічній кризі. Опозиція покладає на Мадуро відповідальність за тяжку ситуацію в країні. Наприкінці серпня 2017 року США запровадили санкції проти Ніколаса Мадуро, які передбачають замороження його активів, що перебувають під юрисдикцією США, а також заборону фізичним та юридичним особам із США вести бізнес з ним.

За інформацією глава комітету з фінансів національної асамблеї, 2018 рік закінчився для Венесуели з інфляцією майже в 1,7 млн відсотків. З цим показником країна стає однією з трьох країн світу з найвищою в історії інфляцією — на другому місці в списку знаходиться Судан, на третьому — КНДР.