Це була спроба перевірити ізраїльську ППО — експерт про загострення між Іраном та Ізраїлем

 Це була спроба перевірити ізраїльську ППО — експерт про загострення між Іраном та Ізраїлем

Головною причиною атаки ізраїльськими силами іранських об'єктів в Сирії став запуск ракети з іранського боку по Ізраїлю. Так думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловив експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула.
 
"Головна причина цього останнього удару — це запуск іранської ракети з сирійської території. Це перший приклад посилення іранської загрози з Сирії для Ізраїлю. Це був одиночний запуск. Іранці його замаскували запуском ракет протиповітряної оборони, тобто це був такий пробний запуск, чи вдасться їм подолати ізраїльську оборону, чи ні. Перевірка пройшла не дуже вдало, ізраїльська система  “Залізний купол” перехопила цю ракету і відразу ж вони відреагували ударом по іранській інфраструктурі", — повідомив Микола Замікула.
 
За його словами, інцидент є частиною гібридної війни між Ізраїлем та Іраном, тому подібні атаки будуть продовжуватися.
 
"Всі сторони заявляють, що вони у разі чогось готові до війни. З останніх новин, командувач іранськими військово-повітряними силами генерал Азіз Насірзаде повідомив, що його “молоді пілоти готові скинути сіоністів в море” і прагнуть цього. Ізраїль також, готовий до оборони, в такому режимі держава живе.  Це була пробна куля з іранського боку, на який вони отримали адекватну і сильну відповідь, тому мій прогноз, що в наступні тижні та місяці ситуація може повторюватися, конфлікт між Іраном та Ізраїлем вже ведеться але в гібридному форматі, і мабуть в майбутні місяці атаки будуть продовжуватися", — зазначив експерт. 
 
Нагадаємо, 20 січня система ППО Ізраїлю “Залізний купол” перехопила ракету, запущену Іраном з Голанських висот на території Сирії.
 
21 січня Армія оборони Ізраїлю завдала ударів по позиціях елітного підрозділу в складі іранського Корпусу вартових ісламської революції ‘Кудс” на території Сирії. В результаті атаки загинули щонайменше чотири людини. Ізраїльські ракети знищили склади зброї і військові об'єкти, що належать Ірану і підконтрольному йому руху “Хезболла” в Лівані.
 
Як зазначає Haarez, в ході удару були вражені вісім батарей ВПО. Серед них російські системи С-75, С-125, “Бук”, ‘Панцир” і радар - частина ППО.  При цьому, вказується, що сирійcькі і російські військові не задіяли найсучасніші системи - С-300 і С-400.
 
Слухати повну версію.