Радянська влада розуміла важливість "Живого ланцюга" і хотіла зменшити акцію — історик

Радянська влада розуміла важливість "Живого ланцюга" і хотіла зменшити акцію — історик

Радянська влада розуміла важливість акції "Живий ланцюг", але хотіла зменшити її масштаб. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповів керівник Управління наукового забезпечення політики національної пам'яті Українського інституту національної пам'яті Ярослав Файзулін.
 
"Цифра 450 тис. (учасників акції — ред.) ґрунтувалася на повідомленнях органів КДБ, які відстежували ситуацію, але намагалися применшувати масштаби заходів опозиції і показати, що це не настільки масштабна акція. Але, що цікаво, як видно з доповідної записки ідеологічного відділу ЦК КПУ, підписаної Леонідом Макаровичем Кравчуком, її першої частини, простежується, що в ідеологічному відділі розуміли символізм і значимість цієї акції. Там прямо зазначається, що це перша спроба офіційного відзначення об'єднання УНР і ЗУНР в підрадянській Україні", — зазначив Ярослав Файзулін.
 
За його словами, виходячи з цих міркувань, КДБ активно створював перешкоди для проведення акції.
 
"Протидія була великою, ми проглядали документи КДБ із обласних управлінь. Тут дійсно чинився спротив, відбувалися профілактичні бесіди з організаторами, робилися спроби не надати транспорту, бо учасників акції треба було розвести по дорозі", — розповів історик.
 
 
Нагадаємо, у неділю 21 січня 1990 року ще за існування СРСР відбулась акція "Живий ланцюг"  люди взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ (через Львів) і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабніших у світовій історії. Акцію "живий ланцюг" Івано-Франківськ — Київ було організовано Народним Рухом України. У ній взяло участь за офіційними даними (КПРС) близько 450 тисяч чоловік (за неофіційними — від 1 до 5 мільйонів).
 
Слухати повну версію.