Співробітниця Інституту національної пам'яті: радянська історіографія уникала факту злуки у 1919 році

Співробітниця Інституту національної пам'яті: радянська історіографія уникала факту злуки у 1919 році

До 100-річчя Соборності України в програмі "Культура.Live" говорили про міфи, які створювала радянська пропаганда навколо Акту Злуки  зі співробітницею Українського інститут національної пам’яті Наталею Позняк.

Ведучі:

Людмила Ляхевич, Данііл Самсонов

Співробітниця Інституту національної пам'яті розповіла про міфи, які створювалися за радянської доби стосовно Акту Злуки.

"Якщо говорити про міфи у радянській історіографії, то як такого факту злуки у 1919 році вони взагалі намагалися уникати. Багато чого робилося для того, аби дискредитувати той період та тих історичних осіб і зробити так, наче об'єднання України було наслідком політики Леніна та Сталіна", — розповіла Позняк.

За її словами, з дуже великим пафосом подавався міф про "Золотий вересень" 1939 року, коли радянські війська окупували Польщу.

"В той час це подавалося не як окупація, а як звільнення історичних українських земель та приєднання їх до України. Це було основою міфу радянської історіографії", — сказала Позняк.

Вона додала, що в ті часи говорити правду було дуже небезпечно і 1933-1937 роки це гарно показали.

"Якщо говорити про супротив цій пропаганді, то вся діяльність УПА і була супротивом. Різні інформаційні агенції УПА теж намагалися доносити правду. Але якась відверта позиція можлива була тільки закордоном. Тих, хто заважав радянській владі, просто усували, щоб правда не поширювалася", — повідомила Позняк.

Співробітниця Інституту національної пам'яті говорила про те, що цей день в 1920-1930 роках не відзначали, тому що йшла війна.

"У Києві у 1917-1921 роках 14 разів змінювалася влада, йшла війна, тому не відзначали цю дату, адже було не до того. Але разом з тим, було величезне прагнення до єднання. Після Акту Злуки, наприклад, армія УНР допомагала Українській Галицькій армії, адже вони зрозуміли, що ворог спільний, тому треба об'єднуватися", —зауважила Позняк.

За словами Наталії Позняк, відзначають такі дати тоді, коли є остаточна перемога, а в той час її не було.

"Навіть наш гімн України є своєрідним символом Акту Злуки, адже слова до нього написав наддніпрянець Чубинський, а музику - галичанин Вербицький. І він лунає по всій Україні", —додала Позняк.

Нагадаємо, цього року 22  січня в Україні відзначають 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — Український інститут національної пам'яті